Sunca fiarta
Retete aperitive Retete cu carne de porc Retete de Pasti Retete romanesti
Am reusit sa ma tin de promisiune si sa postez aceasta reteta inainte de Pastele catolic. De fapt nu e chiar o reteta, eu am facut doar partea usoara. Partea grea a fost facuta de bunica mea in ianuarie, cand a tinut o vreme piciorul porcului la saramura, apoi i-a dat cateva fumuri scurte si la final l-a atarnat in camara rece sa se usuce. Acum mi-a taiat o bucata ca sa va fac o mica demonstratie, insa de Pastele ortodox, vom fierbe sunca intreaga, timp de 6 ore (pana ce osul iese usor din carne), dupa care o vom pune la presat. Deci misiunea voastra este sa faceti rost de o sunca adevarata, sarata si afumata natural si veti avea cel mai bun aperitiv pe masa de Pasti. Nu apelati la sunca afumata artificial, cu e-uri si mai stiu eu ce prin ea, fiindca nu veti obtine gustul si textura celei naturale.
Ingrediente
1 bucata sunca (1 kg)
1 foaie dafin
1 lingurita boabe piper
- Cu o zi inainte sunca se pune in apa la desarat. Se lasa pana a doua zi, timp in care se schimba apa de cateva ori. Se spala bine sunca sub jet de apa.
- Se pune sunca la fiert in apa care sa o acopere de tot. Se adauga dafinul si piperul.
- Se fierbe la foc molcom pana furculita intra usor in ea (in cazul meu 2.5 ore). Timpul de fierbere depinde de dimensiunea bucatii de carne si de cat de tanar a fost porcul. Daca sunca are os, atunci puteti verifica astfel: daca osul iese usor din carne, sunca e fiarta.
- Se lasa sunca sa se racoreasca in apa in care a fiert.
- Se scoate din apa, se curata de grasime (daca doriti, nu e obligatoriu), se inveleste in folie si se aseaza intr-un vas incapator. Fiindca la fiert fibrele carnii se separa, se pun greutati deasupra ei ca sa o preseze. Se lasa la frigider pana doriti sa o consumati (eu am lasat-o peste noapte).
- Sunca se serveste cu hrean, telemea, ceapa verde si ridichi, alaturi bineinteles de ouale rosii de Pasti.
Sunca la fiert
Sunca fiarta
Sunca curatata de grasime