Supa crema de dovlecei cu crema de ricotta si tarhon si ulei de marar
Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete de supe si ciorbe
O banala supa crema de dovlecei s-a transformat total cand am adaugat in ea o crema de branza si un ulei cu verdeturi. Chiar si feliile de ardei iute au rolul lor in gustul final, nu sunt doar decorative (desi arata splendid printre nuantele de verde), deci nu le omiteti.
Deci intr-un singur bol avem cremozitate, avem arome vibrante, avem texturi diferite...
Ingrediente
Supa crema
1 kg dovlecei
1 ceapa medie
3 catei mari de usturoi
2-3 linguri suc de lamaie
1 lingura unt (20 gr)
1 lingura ulei de masline
sare, piper negru
Crema de ricotta si tarhon
200 gr ricotta
2 linguri cu varf tarhon tocat
4 fire patrunjel
coaja rasa de la 1/2 lamaie mica (bio)
sare
Ulei de marar
1 lingura cu varf marar tocat
3 linguri ulei de masline (calitativ, cel pt salate)
Pentru servit
crutoane de paine
1 ardei iute rosu
Portii: 4
Calorii: 1200 cal/total; 300 cal/portie (calculat fara crutoane)
- Intr-o oala se incinge uleiul. Se adauga ceapa tocata marunt si se caleste pana se inmoaie (cca 5 minute).
- Se adauga usturoiul strivit si se caleste 1 minut, pana miroase placut.
- Se adauga dovleceii taiati cubulete (se curata de coaja doar daca acestia sunt mai mari/batrani si au coaja groasa) si se calesc inca 5 minute cu ceapa. Se adauga in acest timp si untul. Se presara sare.
- Se adauga apa cat aproape sa-i acopere (am pus o cana plina; cca 300 ml). Se aduce la fierbere si se fierbe cu capac la foc mic pana dovleceii sunt moi (cca 15 minute).
- Se mixeaza continutul oalei in robot sau cu blenderul vertical. Cat mixati, rasniti piper negru si adaugati sucul de lamaie. Dregeti si de sare.
- Pentru crema de branza, mixati toate ingredientele in robot pana aveti o crema verde pal cu bucatele mici de verdeata prin ea. Adaugati sare dupa gust.
- Pentru uleiul de marar, mixati mararul cu ulei pana mararul e maruntit bine de tot. Lasati sa stea pana supa e gata sa aiba timp sa se infuzeze uleiul. Strecurati prin sita mica si deasa (cea de ceai de exemplu) daca doriti uleiul curat (eu nu l-am strecurat acum).
* pentru cruoaten: am taiat paine cubulete, Le-am stropit cu putin ulei de masline, am presarat sare si piper si le-am copt la 170C timp de 10 minute. - Serviti supa calda, o portionati in boluri. Adaugati o lingura generoasa de crema de ricotta in fiecare bol, pe margine. Presarati crutoane si felii de ardeiu iute in centru. Stropiti totul cu 1 lingura de ulei de marar.