Supa de ceapa
Retete din Franta Retete cu legume Retete ieftine Retete de supe si ciorbe
Din nou o reteta clasica frantuzeasca, binevenita in zilele reci de iarna, caci se pare ca anul acesta primavara se cam lasa asteptata.
Secretele supei sunt: caramelizarea cepei si folosirea unei supe de vita (in mod traditional) sau de pui de buna calitate, preferabil facuta in casa. Eu am folosit supa de pui care mi-a ramas dupa ce am facut ciorba radauteana. Este o supa usor dulce, dar care se echilibreaza foarte bine cu branza cu care este servita.
Ingrediente
4 cepe mari
2 l supa de pui (sau supa de vita; puteti sa substituiti cam 100-200 ml cu vin alb sec)
1 lingurita cimbru
2 foi dafin
1/2 lingurita zahar
piper
4 linguri ulei
felii paine sau bagheta
cascaval razuit
- Taiati cepele solzisori sau rondele si le caliti in ulei la foc mediu, amestecand din cand in cand. Cand ceapa e moale adaugati zaharul si lasati ceapa sa se caramelizeze bine, pana prinde o culoare maronie-aurie... dureaza cam 30 minute. Nu uitati sa mai amestecati.
- Adaugati apoi supa, dafinul, cimbrul, putin piper si lasati la fiert cu capac pentru 30 minute.
- Cand servitit: asezati supa in boluri termorezistente, deasupra puneti o felie mica de paine sau bagheta (prajita daca doriti) si apoi presarati cascaval razuit pe ea. Lasati sub grill pentru 5 minute, pana branza se topeste si se rumeneste putin pe margini. Supravegheati cat sta in cuptor, branza se poate arde usor. Se serveste fierbinte.
Punem ceapa in oala
Caramelizam ceapa
Adaugam supa si condimentele
Introducem la cuptor
Supa de ceapa
Comentarii (41)
Ultimele comentarii
Guliver acum 10 ani - 24 Ianuarie 2014 13:28
Nu avea brânză ci cascaval. Ăsta să fie baiul?Ioana acum 10 ani - 24 Ianuarie 2014 13:40
e ok cascaval. alege data viitoare un cascaval mai intens la gust (de exemplu nu Dalia care e fin si are gust de lapte; poti folosi un Tilsit, Moeciu sau emmentaler). poti adauga si putin otet (de sherry sau de vin alb) la final sa-ti balansezi supa dupa gustul tau. daca nu ai terminat-o, poti face asta si acum :)Guliver acum 10 ani - 24 Ianuarie 2014 14:04
O să încerc să pun puțin oțet deși, în acest moment, numai mirosul ăla de ceapă îmi taie tot cheful de mâncat supă...A propos, cum se mănâncă supa asta, că eu m-am descurcat cam greu cu tăiatul păinii cu lingura în bol? E o tehnică anume sau toată lumea duce aceeași luptă?
Ioana acum 10 ani - 24 Ianuarie 2014 14:09
painea se inmoaie cat sta in supa, nu e greu de rupt cu lingura :)calitul cepei implica un stomac mai rezistent, intr-adevar, adica trebuie sa-ti placa. iti inchipui ca francezii au si tarta cu ceapa caramelizata?
Guliver acum 10 ani - 24 Ianuarie 2014 14:28
Probabil eu am gusturi mai fine decât francezii. ;) :)Oricum, mulțumesc pentru lămuriri!
Ioana acum 10 ani - 24 Ianuarie 2014 14:34
ei, acum nu trebuie sa-ti placa toate mancarurile... important e sa incerci si sa le sortezi dupa preferinte.Ioana acum 10 ani - 24 Februarie 2014 10:32
Se poate incerca si cu o supica de zarzavat strecurata si acrita in prealabil, in functie de gustul fiecaruia. Eu asa o prepar si este foarte gustoasa.Pofta buna!
marcela acum 10 ani - 28 Aprilie 2014 20:56
Buna tuturor!Ioana felicitari si multumiri pt tot ce faci!
Pot sa dau si eu o varianta la aceasta supa ?
Ceapa doar se caleste putin impreuna cu 1/2 lingurita de chimen -da un gust f bun si e si recomandat pt digestie- si cu un morcov ras pe razatoarea mica, apoi se adauga optional o lingura de faina, se amesteca si imediat se toarna cate putina apa rece, amestecand mereu sa nu se faca cocoloase. Se completeaza cu supa de pui-eu folosesc apa si adaug 2 cuburi de gaina.O servesc cu paine prajita si adaug in fiecare farfurie putin cas afumat ras sau ung felii de paine cu o pasta facuta din ce resturi de branza am prin frigider si pe care le dau putin la cuptor.
Ralu acum 8 ani - 15 Martie 2016 18:46
Inainte de toate, as recomanda sa nu se adauge zahar deloc, in loc de ulei sa folositi unt nesarat, vinul - preferinta vin sec alb 50-100ml, se adauga la final, inainte de a introduce painea.Cimbrisor se foloseste proaspat, are alta savoare.
Ceapa se caramelizeaza si se stinge cu ciorba de vita(zeama)(maxim 1.5l). Paine se foloseste rondele de bagheta subtire(franzela) prealabil introduse in cuptor sa se usuce si sa prinda o culoare usor maronie, apoi se introduc in supa si deasupra, cascaval de preferinta Gruyeres, ras pe razatorea mare.
Se da la cuptor la temp 200C si se lasa 10-15 minute pana se formeaza deasupra ca si o crusta .
Este excelenta!
Banga Delia acum 8 ani - 25 Septembrie 2016 11:27
Eu am facut crutoane in cuptor. Nu pot arunca painea care ramane de pe o zi pe alta supa de pui am tot timpul in congelator. Pentru noi e supa pe care o preparam cand raman fara idei si o adora toata familia. La capitolul branza folosim ce este in frigider: cascaval, parmezan etc. MultumimLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email