Supa de ceapa
Retete din Franta Retete cu legume Retete ieftine Retete de supe si ciorbe
Din nou o reteta clasica frantuzeasca, binevenita in zilele reci de iarna, caci se pare ca anul acesta primavara se cam lasa asteptata.
Secretele supei sunt: caramelizarea cepei si folosirea unei supe de vita (in mod traditional) sau de pui de buna calitate, preferabil facuta in casa. Eu am folosit supa de pui care mi-a ramas dupa ce am facut ciorba radauteana. Este o supa usor dulce, dar care se echilibreaza foarte bine cu branza cu care este servita.
Ingrediente
4 cepe mari
2 l supa de pui (sau supa de vita; puteti sa substituiti cam 100-200 ml cu vin alb sec)
1 lingurita cimbru
2 foi dafin
1/2 lingurita zahar
piper
4 linguri ulei
felii paine sau bagheta
cascaval razuit
- Taiati cepele solzisori sau rondele si le caliti in ulei la foc mediu, amestecand din cand in cand. Cand ceapa e moale adaugati zaharul si lasati ceapa sa se caramelizeze bine, pana prinde o culoare maronie-aurie... dureaza cam 30 minute. Nu uitati sa mai amestecati.
- Adaugati apoi supa, dafinul, cimbrul, putin piper si lasati la fiert cu capac pentru 30 minute.
- Cand servitit: asezati supa in boluri termorezistente, deasupra puneti o felie mica de paine sau bagheta (prajita daca doriti) si apoi presarati cascaval razuit pe ea. Lasati sub grill pentru 5 minute, pana branza se topeste si se rumeneste putin pe margini. Supravegheati cat sta in cuptor, branza se poate arde usor. Se serveste fierbinte.
Punem ceapa in oala
Caramelizam ceapa
Adaugam supa si condimentele
Introducem la cuptor
Supa de ceapa