Supa de mazare cu galuste
Retete cu legume Retete ieftine Retete romanesti Retete de supe si ciorbe
O supa de inceput de vara minunata. De facut saptamanal in sezonul de mazare.
Ingrediente
400 gr mazare proaspata (2 cani)
3 morcovi (250 gr; nu folositi morcovi noi)
1 ceapa medie
3 linguri ulei
sare, piper negru
Galuste de gris
2 oua medii
100 gr gris (grosier, nu foarte fin)
1/4 lingurita sare
1 lingurita ulei
Portii: 4-5
- Ceapa se toaca marunt. Morcovii se taie rondele cat mai subtiri, aproape ca si cartofii cand faceti chipsuri.
- In uleiul incins se adauga ceapa si se caleste la foc mic 5 minute, doar sa se inmoaie un pic. Se adauga morcovii si se calesc in continuare, tot la foc mic, timp de 15 minute, amestecand din cand in cand. Atentie, nu lasati legumele sa se rumeneasca, sa prinda culoare.
- Adaugati 1.5 l apa si aduceti la fierbere la foc mare. Adaugati sare si piper negru in supa. Puneti capacul, dati focul la mediu spre mic si lasati sa fiarba 5 minute.
- Pregatiti aluatul pentru galuste: bateti usor ouale cu sarea si uleiul; adaugati grisul in ploaie, cate o lingura pe rand, amestecand usor (de sus in jos) cu furculita (nu grabiti acest pas); la final incorporati patrunjelul tocat; lasati aluatul (e destul de moale acum) sa stea pana aveti nevoie de el.
- Adaugati mazarea in supa, puneti la loc capacul si lasati sa fiarba la foc mic timp de 10 minute. Dregeti supa de sare.
- Dati focul la mic ca sa nu mai clocoteasca supa. Infierbantati o lingura in supa fierbinte. Luati aluat de galuste (mai putin de jumatate de lingura); scufundati lingura in supa si dati drumul galustei. Continuati asa pana terminati aluatul. Puneti capacul pe oala, lasati focul la mic, si lasati galustele sa fiarba 10 minute (timp in care se vor umfla).
- Opriti focul si lasati supa sa stea cu capacul pus inca 5-10 minute.
Zarzavaturile sotate dupa 15 minute
Se fierb zarzavaturile 5 minute
Aluatul pentru galuste
Se adauga si se fierbe mazarea
Aluatul pentru galuste inainte de a le forma
Formam galustele in supa