Supa picanta de vita
Retete asiatice Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita
A venit vremea pentru o supa picanta cu efect de incalzire. Bucatile de vita sunt fierte molcom intr-o supa atat de bogata in arome incat iti va incalzi si sufletul in aceste luni de iarna.
Ingrediente
800 gr ceafa de vita
1 ceapa mare
8 catei de usturoi
1 rosie mare si coapta (sau 3 rosii din conserva)
50 gr ghimbir (bucata intreaga, necuratata de coaja)
1 lingura generoasa chili oil (cu bucatele de ceapa crocanta am avut eu; sau puteti folosi 1 lingura rasa pasta de ardei iute amestecata cu 1 lingura ulei)
sare
Arome
1 lingura cu varf boabe de coriandru
1 lingurita boabe de piper negru
2 frunze mari de dafin
10 cuisoare
1 steluta anason
Pentru servire: taietei de orez (cca 30gr / portie), patrunjel si ceapa verde tocate
Portii: 5-6
- Ceafa se taie cuburi de aprox 3 cm. Se imprastie intr-o tava larga, sa intre pe un singur strat. Alaturi se pune ceapa (intreaga si necuratata), cateii de usturoi (intregi dar curatati), rosia intreaga, ghimbirul intreg.
- Se introduce tava la cuptor, la 220C, timp de 20 minute. Verificati usturoiul dupa 10 minute si daca e rumen il scoateti in oala in care veti prepara supa.
- Mutati apoi si bucatile de carne in oala de supa. Decojiti rosia, o striviti cu o furculita si o adaugati si pe ea peste carne. Taiati ceapa in doua si o puneti in oala. Taiati ghimbirul felii si il adaugati si pe el.
- Daca in tava in care ati copt carnea si legumele aveti suc lasat de carne, il turnati in oala printr-o strecuratoare.
- Intr-o tigaie mica prajiti aromele intregi cateva minute, pana incep sa miroasa placut, doar ca sa le resuscitati aroma.
- Adaugati chili oil si aromele in oala cu carne si amestecati totul bine. Adaugati 8 cani pline cu apa si 1 lingurita de sare.
* chili oil se gaseste in magazinele asiatice, aici vedeti ce am folosit eu. - Aduceti continutul oalei la fierbere. Dati focul la mic, supa doar sa bolboroseasca usor. Puneti capacul usor intredeschis peste oala si lasati sa fiarba 1 ora.
- Dupa o ora verificati carnea, sa fie fiarta. Daca nu e, o mai lasati jumatate de ora. Dupa acest timp ar trebui sa fie moale daca ati folosit ceafa de vita.
- Catre final verificati supa sa fie sarata si picanta si mai adaugati sare sau chili oil daca doriti.
- Opriti focul si lasati supa sa stea cu capac inca 30-60 minute, sa se mai omogenizeze aromele.
- Strecurati supa printr-o sita deasa. Mutati doar bucatile de carne din sita in supa. Presati solidele din sita ca se extrageti cat mai multa aroma. Aruncati ce ramane in sita.
- Servire: puneti taieteii fierti intr-un bol, adaugati deasupra cate bucati de carne doriti, adaugati 3 polonice de supa calda si apoi presarati patrunjel si ceapa verde.