Supa de coada de vita

Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Supa de coada de vita

Supa pe coada de vita ca la Paprika Csarda (la granita dintre Ungaria si Austria), loc vestit pentru mancarea buna oferita drumetilor flamanzi. Desi toata mancarea arata bine la csarda, am reusit performanta sa mananc doar un singur lucru: supa de coada de vita. Si cred ca am trecut de cel putin 20 de ori pe acolo. Si nu e doar asta, dar imi place sa-mi comand portie mare (dubla) care vine servita intr-o oala cu polonic... sa tot fie 5 farfurii de supa. Chelnerii se uita la cei 157 cm ai mei si ma atentioneaza, dar stiu ca pot sa mananc toata oala.

Reteta seamana mult cu cea de vita, dar am vrut sa o postez separat ca sa va atrag atentia asupra acestei parti din vita deosebit de gustoasa si in plus foarte ieftina (10 lei /kg). Am pus mai multe cuisoare si putina nucsoara fiindca coada de vita are gust foarte intens si suporta arome mai puternice.

In pachet am avut 2 cozi de vita (de la Metro), cam la 1.6 kg. Dintr-un kg am facut aceasta supa, iar din restul (cele mai carnoase bucati) va arat maine ce minunatie mi-a iesit.

Ingrediente

1 kg coada de vita
4 morcovi
1 ceapa
1 radacina patrunjel
120 gr radacina telina
1/2 lingura piper negru boabe
2 varfuri cutit nucsoara macinata
4 cuisoare
2 lingurite sare
piper negru macinat
patrunjel verde tocat

Portii: 4-5

  1. Se taie coada de vita bucati (treceti cu degetul peste ea si unde simtit adancituri moi acolo se poate taia usor cu cutitul). Se aseaza bucatile intr-o tava si se dau la cuptor, la 240C timp de 45 minute, pana se rumenesc frumos. Astfel supa va avea un gust mai intens si o culoare mai inchisa (maronie).
    * acest pas poate fi facut si mai rapid, prin prajirea bucatilor de coada in putin ulei pana se rumenesc peste tot (cam 3-4 minute / parte).
    ** se poate sari peste acest pas, dar supa nu va avea aceeasi culoare si gustul va fi mai discret; in acest caz carnea se acopera cu apa clocotita si se lasa sa stea 10 minute, apoi se spala; se continua cu pasul 2
  2. Se toarna tot continutul tavii (coada si sucul lasat) intr-o oala. Se adauga 3.5 l de apa rece. Se aduce la fierbere si se da focul la mic, astfel incat supa sa bolboroseasca doar usor. Se pune capacul usor intredeschis si se fierbe timp de 2 ore. In prima jumatate de ora supa va face foarte putina spuma care trebuie adunata si aruncata.
  3. Dupa 2 ore carnea e fiarta, dar inca nu se desface usor de pe os. Adaugati legumele curatate si taiate bucati mai marisoare. Ceapa se lasa intreaga si se inteapa cu cele 4 cuisoare. Se adauga si sarea, piperul boabe si nucsoara.
  4. Se lasa la fiert, la fel ca pana acum la foc mic cat doar sa bolboroseasca (cu capacul pus de tot daca vi s epare ca a scazut prea mult pana acum) inca 1 ora. Dupa acest timp carnea trebuie sa fie moale incat daca o trageti cu furculita vine usor de pe os.
  5. Strecurati supa prin tifon (3-4 straturi). Asezati carnea si si parte din legume inapoi in supa.
  6. Separat, intr-o oala cu multa apa si sare se fierbe fidea (cam 5 minute cea de casa; sau dupa instructiunile de pe pachet cea cumparata). Se scurge si se adauga in supa. Eu fierb fidea doar cand servesc supa (cca 25 gr /portie). Se serveste supa calda, presarata cu piper negru proaspat macinat si patrunjel verde tocat.

Coadat taiata bucati in tava

Coadat taiata bucati in tava

Carnea coapta

Carnea coapta

Spumam supa cand incepe sa fiarba

Spumam supa cand incepe sa fiarba

Dupa 2 ore se adauga legumele

Dupa 2 ore se adauga legumele

Supa mai trebuie doar strecurata

Supa mai trebuie doar strecurata

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

Diana  acum 8 ani - 10 Februarie 2016 15:48  

Buna ziua.
Esti cel mai bun " ghid culinar"!Dupa supa si friptura merge si un desert a la Paprika...ma poti ajuta cu reteta lor de papanasi?Au o compozitie diferita de tot ce am incercat pe la noi, iar topping-ul este deosebit.
Iti multumesc!

Spor!
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Februarie 2016 15:50  

Diana, nu am incercat papanasii de acolo, doar aceste galusti cu magiun de prune: [link]
promit ca data viitoare (prin aprilie) sa iau o portie. sunt fierti sau prajiti?

merci pentru suport!!! :)
 

Diana  acum 8 ani - 10 Februarie 2016 17:27  

Sunt copti!!!Au un cuptor mic (ca o vitrina frigorifica de prezentare a vinurilor) de unde scot "turtele" acestea foooarte pufoase.Nu cred ca acolo le coc la propriu ci doar le mentin calde.
La fel de mari si satioase sunt si clatitele cu un topping din aceeasi crema de vanilie.
Multumesc pt raspunsul prompt!
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Februarie 2016 17:32  

atunci nu sunt galustile acestea la care ti-am dat linkul? acelea le tin in vitrina incalzita si sunt coapte pe abur.
 

Diana  acum 8 ani - 10 Februarie 2016 18:18  

Voi putea face o comparatie dupa ce pregatesc si galustile astea.Deocamdata am facut nudli(putisoare) cu nuca... ;)
 

mioara  acum 7 ani - 13 Ianuarie 2017 17:11  

Excelenta ! Fac de mult timp aceasta supa ,dar eu nu o strecor si o las ciorba cu zarzavatul tocat marunt si bucatile de coada, Numai ca nu gasesc pe nicaieri care sunt valorile nutritionale . STII CUMVA ? Cate calorii si cate proteine sunt/100g de produs ???E interesant de stiut ca sa nu te duci la fundul oaleiiiiiiiiiii =P~ =P~ =P~
 

Ioana  acum 7 ani - 13 Ianuarie 2017 21:45  

sub 50 cal / 100 gr doar supa. mai adauga caloriile taieteilor.
 

ion satmareanu  acum 7 ani - 2 Februarie 2017 14:47  

ai o supa ok
 

Veronica  acum un an - 8 Februarie 2023 16:37  

Delicioasa supa! Nu-mi vine sa cred ca a iesit asa de buna din doar cateva ingrediente! A iesit mult mai buna decat clasica supa de pui. Nici nu stiam ca se foloseste coada de vita in mancaruri cu atat mai putin ca poate fi chiar vedeta intr-o reteta. Coacerea in cuptor cred ca este secretul pt aroma si fragilitatea carnii, iar cuisoarele si nucsoara echilibreaza perfect gustul puternic de vita. Abea astept sa incerc o alta reteta cu coada de vita, ca prea tare m-a impresionat! Multumesc Ioana, esti mereu o sursa de inspiratie in bucataria mea!
 

Ioana  acum un an - 9 Februarie 2023 09:22  

Veronica, e cea mai potrivita supa pe gerul asta! Chiar saptamana trecuta ma gandeam daca Csarda mai exista si daca mai fac supa asta buna :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...