Taietei de casa
Retete cu ou Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene
Taietei patratei, cum zicea o colega de liceu.
Reteta de taietei o stiu de la maica-mea. A invatat-o in liceu, la cursul de de menaj. A fost prima reteta care li s-a predat. Taieteii pe care-i pregateau la curs ii vindeau apoi in oras iar banii castigati ii foloseau pentru diferite activitati din scoala. Nice! Cat mi-ar fi placut si mie sa fi invatat astfel de lucruri utile in scoala!
V-am promis ieri cateva detalii in plus despre aluatul de taietei. Regula e simpla, o veti retine usor: 100 gr faina la 1 ou si sare. De aici puteti scala in sus usor reteta.
In unele retete am vazut ca se mai adauga apa (cat intra in 1/2 de coaja de ou la aluatul din 5 oua). Acest adaos usureaza lucrarea aluatului (la framantare si intindere e un pic mai flexibil), dar e si mai lipicios si de aceea poate la formare si taiere veti avea nevoie de faina, ceea ce mie nu-mi place, mi se pare ca ingreuneaza taieteii. Tot de aceea nu folosesc faina decat cand incep sa intind aluatul pe masa de lucru. Avantajul cel mai mare daca nu adaugati apa este ca taieteii rezista mult timp, pana la 6 luni.
Iar daca uscati foile cum trebuie (sa le simtit uscate cand puneti mana pe ele, dar sa le puteti rula fara sa se rupa), nu va trebuie faina nici la taiere/uscarea finala. Urmand aceste regului simple, taieteii mei ies cel mai bine.
Ingrediente
500 gr faina alba (BL55)
5 oua (preferabil oua de la tara pentru o culoare minunata)
1 lingurita de sare
Cantitate: 500 gr
- Intr-un bol larg se bat bine ouale cu sare. Se adauga faina si se amesteca cu mana pana faina este absorbita de oua. Aluatul va fi acum faramicios, dar e ok asa, nu adaugati oua in plus sau apa.
- Incepeti sa framantati aluatul pana se leaga intr-o bila (cca 3-4 minute). In acest moment puteti continua framantarea aluatului cu mana (direct pe masa de lucru, cca 15 minute), cu robotul (cca 5 minute) sau in masina de paine (pe programul de framantare/paste). Daca alegeti sa il framantati cu robotul sau masina, la final il mai framantati si cu mana 2-3 minute pe masa de lucru, caldura mainilor il ajuta. Aluatul este unul ferm, care necesita forta la framantarea manuala.
- Cand aluatul e gata, il taiati in 4 bucati egale.
- Pentru intins foile se foloseste un sucitor subtire si cat mai lung. Presarati masa de lucru cu putina faina. Luati fiecare bucata de aluat si intindeti-o foaie subtire. Foaia se intinde greu, la inceput e atat de elastica incat pare ca tot ce se intinde revine la loc... dar insistati... rulati aluatul de tot pe sucitor si presati ferm ruland pe masa. Continuati pana aveti foi subtiri prin care se vede clar modelul de pe prosop.
- Intindeti prosoape sau fete de masa curate. Rulati foaia pe sucitor si o derulati pe prosoape.
- Lasati foile sa se usuce. Cat, asta depinde de temperatura si umezeala din casa (vara dureaza doar 20-30 minute, iarna poate dura 1-2 ore). Cand simtiti foile usor uscate deasupra le intorceti sa se usuce si pe cealalta parte. Cand sunt uscate dar inca pliabile rulati foile cum se vede in poza 10. Taiati rulourile in doua. Incepand dinpre zona taiata, feliati ruloul felii subtiri (cat de subtiri asa de marunti vor iesi taieteii; la noi in familie taietetii se fac super marunti). Adunati feliile si taieti-le apoi perpendicular (pentru taieteti patrati) sau in diagonala (pentru taieteti romburi).
- Rasfirati taietii pe prosoape. Lasati sa se usuce in continuare 1-2 zile (pana devine casanti). Se pastreaza in pungi de hartie, in loc racoros, pana la 6 luni. Taieteii pot fi folositi si imediat ce au fost preparati, timpul de fierbere e de maxim 5 minute. Daca sunt uscati, vor fierbe in jur de 10 minute.
Adaugam faina peste ouale batte cu sare
Se amesteca cu mana pana dispare faina in oua (aluatul pare uscat inca)
Se framanta cu mana pana se mai leaga un pic aluatul intr-o bila
Se continua framantarea pana aluatul e omogen
Se taie in 4 bucati
Se pune cate o bucata pe masa data cu faina
Se intinde cu sucitorul subtire
Pana aveti o foaie subtire prin care se vede clar modelul unui prosop
Se aseaza foile pe prosoape curate la uscat
Se ruleaza foaia si se taie in doua
Din fiecare bucata se taie felii subtiri
Se aduna bucatile sa stea compacte...
... si se taie fie in diagonala (pentru taietei romburi)
... fie perpendicular (pentru taietei patrati)
Se rasfira pe un prosop si se lasa la uscat