Tarta cu capsuni
Retete desert Retete cu fructe Retete rapide Retete simple
Asa cum am promis, astazi am pus aluatul foietaj rapid la lucru. Tarta e simpla, cu capsuni de sezon si am acompaniat-o cu o spuma aromata.
La final am pus o poza cu o margine de aluat ramasa de la decuparea foii pentru tarta, pe care am copt-o simplu ca sa vedeti cum se comporta.
Ingrediente
1/2 portie aluat foietaj rapid (sau aluat foietaj cumparat)
200 gr capsuni
35 gr unt la temp. camerei
35 gr zahar brun (am pus 10 gr zahar brut si 25 gr zahar alb)
Spuma Earl Grey
100 ml smantana pentru frisca
1 lingurita ceai Earl Grey
Portii: 2
- Se infierbanta smantana pentru frisca ( nu trebuie sa fiarba) si se adauga ceaiul. Se acopera cu o farfurie si se lasa sa se infuzeze timp de 10 minute. Se strecoara prin sita de ceai, presandu-se cu dosul unei lingurite sa extrageti cat mai mult lichid din frunzele de ceai. Se da frisca la frigider pana e foarte rece (minim 1 ora). Acest pas se poate face din timp, chiar cu o zi inainte.
- Se mixeaza zaharul cu untul. Se tapeteaza cu pasta obtinuta fundul unei tigai/tavi termorezistente (care merge la cuptor) de aprox 16 cm diametru. Reteta e usor scalabila, se poate adapta usor la o tava de alta dimensiune.
- Capsunile se curata de codite si se taie in doua. Se aseaza in tava, peste unt, cu taietura in sus. Se incepe aranjarea dinspre exterior. Asezati feliile de capsuni cat mai inghesuite (vezi poza 2) fiindca scad la copt si vrem ca la final toata tarta sa fie acoperita de capsuni.
- Se decupeaza din aluatul foietaj o foaie rotunda de 18 cm diametru. Se aseaza foaia peste capsuni apasand pe margini. Intepati foaia cu furculita in 2-3 locuri.
- Coaceti tarta la 200C timp de 30-35 minute (pana aluatul e infoiat si rumen).
- Scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa stea asa timp de 10-15 minute (sa se racoreasca un pic). Rasturnati tarta pe o farfurie larga. Daca curge mult suc pe margini (pe langa tarta), inclinati rapid farfuria sa se scurga tot sucul intr-un bol. Mutati tarta imediat pe platoul de servire. Ideea e sa nu curga suc sub tarta, va inmuia crusta mult prea repede.
- Bateti frisca aromata pana sta pe tel.
- Acum verificati sucul pe care l-ati scurs de pe tarta, ar trebui sa se fi ingrosat, ca un sirop. Turnati-l peste capsuni, e prea bun ca sa-l risipim.
- Serviti tarta calduta sau rece cu spuma Earl Grey.
Untul cu zahar in tigaie
Felii de capsuni deasupra
Acoperim cu foietaj
Tarta coapta
Un rest de foietaj copt simplu, ca sa vedeti cum se desface la copt