Tarta rasturnata cu mere
Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple
Ultima tarta rasturnata din anul asta. Promit!
Nouatatea este folosirea zaharului nerafinat din melasa, un zahar cu o aroma de caramel extrem de intensa si un gust usor amarui. Daca nu l-ati incercat deja, gustul va va surprinde. Si am mai adaugat arome pe care le regasim in turta dulce: scortisoara, cuisoare si ghimbir desigur.
Ingrediente
3 mere micute
3 oua la temperatura camerei
3 linguri de zahar nerafinat (din melasa)
3 linguri coniac (sau lapte sau apa)
3 linguri faina
1 varf lingurita nucsoara macinata
4 cuisoare macinate
1/2 lingurita scortisoara macinata
1 lingurita rasa ghimbir pudra
Caramel
4 linguri zahar
1 lingura apa
1 lingura unt
- Se pune zaharul cu apa la caramelizat pe foc mic, intr-un vas termorezistent care merge si la cuptor de 20 cm diametru. Amestecam din cand in cand ca sa nu se arda pe margini. Cand caramelul are o culoare aurie, adaugam untul, stingem focul si amestecam pana untul e complet topit. Caramelizam si marginile vasului. Lasam deoparte.
- Taiem merele in 8 folosind acest aparat. Eu nu am curatat merele de coaja, dar daca doriti se pot curata. Le asezam deasupra caramelului (vezi poza).
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Frecam galbenusurile cu melasa pana zaharul e aproape topit. Melasa e un zahar mai lipicios, deci aveti rabdare la acest pas. Adaugati coniacul si aromele si omogenizati. La final incorporati faina.
- Bateti albusurile spuma tare si incorporati-le in aluat in 3 etape, amestecand cu telul usor, de sus in jos sa nu se lase spuma prea tare, altfel baza tartei nu va iesi pufoasa.
- Turnati compozitia peste mere si dati la cuptor la 180C pentru 15 minute si apoi la 200C pentru alte 15 minute.
- Treceti cu cutitul pe margine tartei, sa se desprinda de vas si rasturnati-o pe un platou. Serviti calduta sau rece.
Zahar nerafinat (din melasa)
Galbenusuri frecate cu zahar si coniac
Aluatul
Asezam merele
Tarta rasturnata cu mere
Tarta de la Simona