Tarta rasturnata cu mere

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Ultima tarta rasturnata din anul asta. Promit!

Nouatatea este folosirea zaharului nerafinat din melasa, un zahar cu o aroma de caramel extrem de intensa si un gust usor amarui. Daca nu l-ati incercat deja, gustul va va surprinde. Si am mai adaugat arome pe care le regasim in turta dulce: scortisoara, cuisoare si ghimbir desigur.

Ingrediente

3 mere micute
3 oua la temperatura camerei
3 linguri de zahar nerafinat (din melasa)
3 linguri coniac (sau lapte sau apa)
3 linguri faina
1 varf lingurita nucsoara macinata
4 cuisoare macinate
1/2 lingurita scortisoara macinata
1 lingurita rasa ghimbir pudra

Caramel

4 linguri zahar
1 lingura apa
1 lingura unt

  1. Se pune zaharul cu apa la caramelizat pe foc mic, intr-un vas termorezistent care merge si la cuptor de 20 cm diametru. Amestecam din cand in cand ca sa nu se arda pe margini. Cand caramelul are o culoare aurie, adaugam untul, stingem focul si amestecam pana untul e complet topit. Caramelizam si marginile vasului. Lasam deoparte.
  2. Taiem merele in 8 folosind acest aparat. Eu nu am curatat merele de coaja, dar daca doriti se pot curata. Le asezam deasupra caramelului (vezi poza).
  3. Separam albusurile de galbenusuri.
  4. Frecam galbenusurile cu melasa pana zaharul e aproape topit. Melasa e un zahar mai lipicios, deci aveti rabdare la acest pas. Adaugati coniacul si aromele si omogenizati. La final incorporati faina.
  5. Bateti albusurile spuma tare si incorporati-le in aluat in 3 etape, amestecand cu telul usor, de sus in jos sa nu se lase spuma prea tare, altfel baza tartei nu va iesi pufoasa.
  6. Turnati compozitia peste mere si dati la cuptor la 180C pentru 15 minute si apoi la 200C pentru alte 15 minute.
  7. Treceti cu cutitul pe margine tartei, sa se desprinda de vas si rasturnati-o pe un platou. Serviti calduta sau rece.

Zahar nerafinat (din melasa)

Galbenusuri frecate cu zahar si coniac

Aluatul

Asezam merele

Tarta rasturnata cu mere

Tarta de la Simona

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...