Ton confit
Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete din Spania
De 1001 ori mai bun decat tonul din conserva care se poate cumpara la noi (am specificat asta ca sa fie clar ca excludem conservele de peste din Spania care sunt exceptionale =P~ ). Am confiat ton pentru intreaga saptamana. Il voi folosi in salate, ca aperitiv alaturi de masline si ardei iuti murati, la micul dejun pe crostini cu avocado. Practic la orice e bun tonul cumparat la conserva e bun si acest ton. Atata ca e mai fin, aromat cu citrice. Cu flavour de San Sebastian.
Ingrediente
4 fileuri de ton (700 gr in total; aprox 10 cm lungime, 7 cm latime si 2-3 cm grosime)
minim 500 ml ulei masline
coaja de la 1 lamaie mica bio
coaja de la 1/3 portocala bio
1 foaie dafin
1 fir bogat cimbru
1 lingurita piper negru boabe
sare de mare
- Se sterg fileurile de ton cu servetele de hartie, apoi se presara cu sare peste tot, inclusiv in zona taieturilor. Puneti usor mai multa sare decat puneti de obicei pentru asezonare (cam 2 lingurite). Lasati sa stea la temperatura camerei pana in 1 ora (pana cand e gata uleiul infuzat).
- Se pune uleiul intr-o cratita/tigaie care sa cuprinda bucatile de ton cat mai perfect si pe un singur strat. Nu folositi un vas mult mai mare, veti face risipa de ulei.
- Se incalzeste incet uleiul pana e fierbinte. Se adauga aromele (cojile de citrice luate fasii cu aparatul de curatat legume, piperul, dafinul si cimbrul intreg). Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca pana e doar calduta (intre 30 minute si 1 ora). In acest timp uleiul se va infuza cu arome.
- Reinfierbantati iar uleiul, de data asta la 100C (folositi un termometru de bucatarie). Trageti de pe foc si adaugati cu grija bucatile de ton in el. Uleiul trebuie sa acopere tonul. Lasati tonul sa se raceasca in ulei, in acest timp se va confia. Puteti verifica cu varful unui cutit in centrul unei bucati, tonul trebuie sa fie albicios pana in mijloc.
- Cand s-a racorit, mutati tonul in caserola de sticla cu capac. Adaugati ulei cat sa-l acopere. pastrati la frigider intre 1 si 2 saptamani. Se serveste la temperatura camerei fiindca are textura mai buna, dar si fiindca uleiul trebuie sa se topeasca, el se solidifica la rece.
Ton in uleiul fierbinte
Tonul e confiat
Aperitiv cu masline verzi si ardei iuti murati (guinidilla)
Comentarii (5)
olga acum 6 ani - 29 Mai 2018 12:15
Nu mi livrezi si mie o conserva? Eu ti am mai zis ca trebuie sa faci si distributie :) :) :)Ioana acum 6 ani - 29 Mai 2018 13:30
mai bine vii tu la Cluj, e TIFF-ul, avem conserva de peste, avem soare...olga acum 6 ani - 29 Mai 2018 13:50
WOWW. VIN!!!! :) :) :)Ioana acum 6 ani - 29 Mai 2018 13:57
no, vezi? ce idee buna de weekend!si deja avem si mazare! ;)
Ioana acum 6 ani - 30 Mai 2018 11:16
a, si azi cred ca e gata si socata ;)Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email