Vitel cu mazare si cartofi noi
Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete de mancaruri cu legume Retete cu carne de vitel sau vita
O tocanita nepretentioasa, cu doua produse de sezon: mazare si cartofi noi. Ca sa va cada mai bine puneti langa ea o paine taraneasca, un pahar de vin si doi prieteni buni ;)
Ingrediente
500 gr carne de vitel (sau pulpa de miel)
1 ceapa mare
3 catei de usturoi
1 lingura buna pasta de rosii (sau 200 gr rosii din conserva mixate in robot)
80 ml vin alb sec
1/2 legatura patrunjel
1/2 lingurita boia dulce
1 foaie dafin
1 cuisor
1 varf cutit nucsoara macinata
200 gr mazare proaspata
300 gr cartofi noi (mici)
2 linguri ulei
sare, piper
Portii: 4
- Se pune o craticioara cu apa la fiert. Se va tine apa fierbinte cat timp se face tocanita.
- Se taie carnea bucati mai mari. Se macina in robot ceapa pana devine pasta sau se da pe razatoare.
- In uleiul incins se caleste pasta de ceapa doar 2-3 minute. Se adauga carnea si se prajeste pe ambele parti pana incepe sa se rumeneasca un pic.
- Se stinge cu vin si se fierbe pana se evapora aproape de tot.
- Se adauga pasta de rosiile, boiaua, patrunjelul tocat si usturoiul strivit si se calesc 2-3 minute.
- Se adauga 2 cani de apa, cuisorul, dafinul, putina sare si piper negru macinat. Se aduce la fierbere. Se pune capacul si se fierbe timp de 1.5 ore. Dupa aproape 1 ora apa ar trebui sa fi scazut aproape de tot si sa se fi format un sosulet. In acest caz se mai adauga cate 2 polonice de apa fierbinte. Se va adauga apa fierbinte (cate 1, 2 polonice o data) de cate ori e nevoie pana carnea e fiarta super bine. Mie dupa 1.5 ore carnea era moale si se desfacea fasiute.
- Se adauga mazarea si 2 polonice de apa fierbinte si se fierbe tot cu capac inca 10 minute.
- Se adauga cartofii noi spalati (daca sunt mai mari se pot taia felii pe lung, altfel ii lasati intregi) si inca putina apa daca e necesar. Se fierbe cu capac pana cartofii sunt fierti si apa a scazut la consistenta unui sos (cca 15-20 minute).
- Se gusta de sare, apoi se poate servi.
Adaugam paste de rosii
Fierbem carnea
Carnea e fiarta
Adaugam mazarea