Alivanca cu boabe crocante de porumb

Retete cu branza Retete desert Retete romanesti

Cu atatea deserturi moderne si usor accesibile in jurul nostru, poate ati uitat de simpla si traditionala alivanca. Nu-i nimic, de aceea ma aveti pe mine, sa va reamintesc retete vechi adaptate timpurilor noi.

Ideea mi-a venit cand cei de la Bonduelle m-au rugat sa incerc porumbul boabe in vid, super dulce si crocant. Ce are deosebit acest porumb, este faptul ca e natural dulce, nu are adaos de zahar, iar boabele sunt mari si crocante. Al doilea lucru care l-am remarcat e ca atunci cand deschizi conserva se simte mirosul placut, dulceag ca de porumb proaspat fiert.

M-am intrebat atunci cum ar fi o alivanca pufoasa in care aceste boabe de porumb sa contrasteze ca textura si culoare. Deja ma stiti destul de bine, sunt pofticioasa si curioasa, asa ca m-am mobilizat rapid si am copt aceasta turta romaneasca. Prima tura n-a rezistat nici 30 de minute pe masa si seara a trebuit sa mai fac una cu si mai multe boabe de porumb, cerere expresa.

Alivanca mi s-a parut mai buna in ziua in care am facut-o, dar si ce a ramas pentru a doua zi a ramas pufoasa.

Ingrediente

450 gr branza proaspata de vaca (branza dulce)
3 oua
100 gr malai
1/2 conserva porumb Gold Bonduelle (de 425 ml)
200 ml lapte
100 gr zahar
1 plic zahar vanilat
50 gr unt la temp. camerei
60 ml smantana dulce pentru gatit (32% grasime)
35 gr faina alba
1 varf cutit scortisoara
1 priza de sare
1/2 lingurita praf de copt

Portii: 8

  1. Se scurge porumbul din conserva. Intr-o craticioara se pune laptele la fiert si cand e fierbinte, se adauga porumbul si zaharul vanilat. Se stinge focul. Se acopera craticioara cu o farfurie si se lasa la infuzat 15 minute.
  2. Se pune porumbul intr-o strecuratoare, sa se scurga bine.
  3. Laptele de pe porumb se pune inapoi in craticioara si se adauga zaharul. Se amesteca pana se dizolva. Se adauga malaiul si se amesteca bine. Se fierbe apoi pe foc mic, amestecand mereu pana malaiul se umfla un pic si obtineti o mamaliga moale ca o crema de vanilie. Se lasa mamaliga sa se raceasca (amestecati de cateva ori in timpul asta sa grabiti racirea). In acest timp mamaliga se va mai ingrosa un pic.
  4. Se pune branza de vaca intr-un bol si se amesteca cu galbenusurile. Amestecati bine, astfel incat sa nu mai aveti bulgarasi mari de branza.
  5. Se adauga untul frecat spuma si se omogenizeaza. Se adauga smantana dulce si se amesteca.
  6. Se adauga mamaliga racita, faina alba (cernuta inainte cu praful de copt, scortisoara si sarea). Se amesteca totul foarte bine. Veti obtine o compozite groasa. Incorporati porumbul.
  7. Albusurile se bat spuma care sta pe tel. Se adauga spuma in compozitia de mai sus, in 3 transe, amestecand usor cu telul.
  8. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt (puteti folosi o tava rotunda 20 cm de diametru sau patrata cu latura de 18 cm).
  9. Se coace la 180C timp de 50-55 minute. Alivenca se va rumeni usor pe margine si e posibil sa apara mici fisuri deasupra.
  10. Se lasa sa se raceasca complet apoi se poate felia. Se serveste simpla, presarata doar cu zahar pudra sau cu smantana amestecata cu zahar.

Malaiul fiert in lapte

Compozitia inainte de a adauga porumbul si albusurile

Compozitia la final

Alivanca coapta

Alivanca scoasa din forma

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...