Ardei copti pentru iarna
Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve
Iubesc Clujul, mai ales in aceasta perioada in care a inceput sa miroasa a ardei copti... oriunde merg, de la fiecare casa sau apartament vine acest miros placut de ardei copti. In weekend mi-am adus si eu contributia la acest miros general, mi-am copt ardeii la foisor, pe gratar si i-am pus la borcan dupa o reteta proprie... adica pur si simplu mi-am urmat instinctul in ceea ce priveste combinatia de arome. Ieri am deschis borcanul mic de test si am fost foarte incantata de rezultat, drept pentru care aceasta reteta si-a castigat dreptul de a fi postata aici.
Nota: reteta a fost modificata in 20.08.2012 prin adaugarea pasilor 2 si 3
Ingrediente
3 kg ardei grasi (jumatate rosii, jumatate galbeni)
50 ml otet de vin alb (5%) + suficient otet pentru fundul borcanelor si ardei
120 ml ulei de masline
1 catel usturoi
1 lingurita oregano uscat
1 1/2 lingurita sare
Portii: 3 borcane de 800 ml
- Se coc ardeii in cuptor sau pe plita/gratar si apoi se curata de coaja si samburi dupa instructiunile de aici. Curatati ardeii deasupra unui bol pentru a colecta cat mai mult din sucul care-l lasa. Acest suc il strecurati apoi printr-o sita fina (in caz ca au cazut samburi in el) si il retineti.
- Intr-un bol adanc puneti otet. Treceti fiecare ardei curatat prin otet, asftel incat sa fie acoperit de tot.
- Puneti pe fundul fiecarui borcan sterilizat (le tineti in cuptor la 200C cam 20 min) otet doar cat sa acopere fundul.
- Asezati ardeii curatati in borcane, apasand usor cu mana sa se aseze mai bine. Veti observa ca ardeii aproape se acopera de propriul suc cand ii apasati.
* puteti face straturi alternative de ardei rosii si galbeni in borcane pentru a arata mai bine; sau daca folositi borcanele mici puteti face doua straturi verticale - Intr-o oala mica puneti restul ingredientelor plus sucul lasat de ardeii copti si dati un clocot, amestecand ca sa se topeasca sarea. Turnati acest amestec peste ardei, pana sunt perfect acoperiti. Inchideti borcanele, bateti-le usor de masa cu fundul sa se aseze bine ardeii si sa se distribuie lichidul, apoi deschideti iar borcanele si completati cu lichid daca mai este nevoie. Capsati sau infiletati bine borcanele. In acest moment puteti pastra pe termen lung borcanele in frigider.
- Intr-o oala adanca puneti borcanele si apa cat sa ajunga sub capac si fierbeti, 10 minute din momentul in care incepe apa sa clocoteasca. Scoateti borcanele din oala si asezati-le cu fundul in sus pana se racesc (astfel borcanele se sigileaza).
- Pastrati la loc racoros.
Ardei copti pentru iarna
Ardei copti pentru iarna
Ardei copti pentru iarna