Biryani vegetarian

Bucataria indiana Retete cu orez Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Biryani vegetarian

Vedetele acestui biryani sunt condimentele. Asta e frumusetea bucatariei indiene: nu e nevoie de carne cand putem construi din condimente atatea straturi de gust. Si astfel imi mentin parerea: daca as fi vegetariana, retetele indiene ar domina meniul meu.

Ingrediente

Orez indian

1 cana orez basmati (250 gr)
1 1/4 apa
1 bucata mica baton scortisoara (cca 1 cm)
1/2 lingurita boabe piper negru
2 pastai cardamom strivite cu latul cutitului
1 cuisor
1/2 lingurita seminte chimion (sau 1/4 lingurita chimion macinat)
1/2 lingurita sare

Curry cu naut

1 ceapa medie
2 rosii din conserva
4 cate mai mici de usturoi
1 lingurita ghimbir razuit pasta
1/2 lingura coriandru macinat
1 lingurita chimion macinat
1/2 lingurita Garam Masala (de la Fuchs am folosit)
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita fulgi de chili
1 conserva de naut (de 250 gr)
100 gr iaurt grecesc
1 legatura mica patrunjel
10 frunze mari de menta
1 lingura ulei
2 linguri unt
sare

Ceapa cu turmeric

1 ceapa alba medie
1/4 lingurita turmeric
3 linguri suc de lamaie
2 lingurite ulei
sare

Portii: 4

  1. Orezul se spala in mai multe ape pana ramane apa curata pe el. Se acopera apoi cu apa rece si se lasa 30 minute.
  2. Se pune apa la fiert cu sarea, cardamomul, cuisoarele, chimionul, piperul, scortisoara si turmenicul. Cand apa fierbe se adauga orezul bine scurs. Se aduce iar la fierbere, se da focul la mic, se acopera cu capac si se lasa la fiert timp de 5 minute.
  3. Se ridica capacul, se aseaza un prosop pe oala (veti vedea ca nu mai este apa pe orez), apoi se pune la loc capacul. Se stinge focul si se lasa orezul sa se faca in abur timp de 15 minute. In acest timp nu ridicati capacul!
  4. Dupa acest timp, ridicati capacul si luati condimentele din el. Afanati usor orezul cu o furculita si dregeti de sare.
  5. Cat se face orezul pregatiti curry-ul: incingeti uleiul si adaugati ceapa tocata marunt. Caliti ceapa la foc cat mai mic pana se inmoaie foarte tare (cca 10 minute). Adaugati usturoiul strivit si ghimbirul razuit si sotati 1 minut.
  6. Adaugati untul si amestecati sa se topeasca.
  7. Adaugati rosiile rupte cu furculita si sotati inca 3 minute.
  8. Adaugati condimentele (de la coriandru la chili) si amestecati bine.
  9. Adaugati nautul scurs din conserva si 100 gr apa. Adaugati si sare. Aduceti la fiebere, puneti capacul si dati focul la mic. Fierbeti 10 minute.
  10. Frecati iaurtul cu verdeturile tocate (retineti 1 lingura din ele pentru final) intr-un bol incapator. Turnati curry-ul de naut peste iaurt dupa ce s-a linistit din fierbere. Amestecati si dregeti de sare.
  11. Intr-o cratita larga (cca 26 cm; am folosit tajina) topiti lingura de unt ramasa. Faceti un strat din 1/3 din orez peste unt. Adaugati apoi 1/3 din curry (cca 3-4 linguri). Repetati inca de 2 ori aceste straturi. Ultimul strat va fi de curry.
  12. Asezati cratita pe foc si fierbeti pana auziti cum sfaraie. Dati focul la mic, puneti capacul si lasati 5 minute. Pe fund se va forma o crusta crocanta de orez.
  13. Ceapa se taie solzisori sau pestisori si se presara cu putina sare. Se lasa sa ste 5 minute. Se adauga sucul de lamaie si turmericul si se amesteca bine. Se lasa sa se macereze 10 minute. Se adauga uleiul si verdeturile retinute la pasul 10.
  14. Serviti biryani cu ceapa marinata deasupra.

 

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...