Branzoici

Retete aluaturi Retete cu branza Retete desert Retete de Pasti Retete romanesti

Reteta Branzoici

Ca sa completez meniul de Pasti am ales sa fac branzoici ca la bunica. Branzoici se zice la noi la tara. Corect e branzoaice, insa imi veti ierta aceasta "greseala" lingvistica pentru ca am un bonus, o noua forma pentru aluat: morisca. Arata super si tehnica poate fi folosita la diferite aluaturi, cu diferite umpluturi. Uitati-va numai la poze si vedeti ce simpatice sunt!

Branzoicile sunt preparate din aluat ca de cozonac si au o umplutura aromata de branza.

Ingrediente

400 gr faina alba
80 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr un topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Umplutura

300 gr branza proaspata de vaca (branza dulce)
4-5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou mare
30 gr stafide (inmuiate in apa calduta si apoi in putin rom)
putina coaja de lamaie razuita

Pentru uns

1 galbenus
1 lingurita cu varf iaurt
1 lingura apa

Bucati: 20

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Pentru umplutura se freaca branza cu zaharul si coaja rasa de lamaie. Se adauga oul batut si se omogenizeaza. Se adauga stafidele scurse.
  5. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de cca 25 cm x 45 cm. Se taie marginile neregulate, astfel incat sa obtineti un dreptunghi.
  6. Foaia se taie patrate de 7 cm (se taie in 3 pe latime si in 6 pe lungime; veti obtine 18 patrate)
    * marginile taiate se intind si ele foaie la fel se subtie si se mai taie 2 patrate din ea.
  7. Fiecare patrat se intinde un pic cu mana. In mijloc se aseaza cate o lingurita de umplutura. Se lipesc colturile opuse ale patratului (se apasa bine ca sa nu se desfaca la copt; vezi pozele 3 si 4).
    * fiecare patrat se poate forma si sub forma de morisca (vezi pozele 6-10); dupa ce ati format moristile, largiti un pic centrul, adaugati umplutura acolo (cam1/2 lingurita) si lasati-le sa creasca; ungeti-le si coaceti-le timp de 15 minute la180C
  8. Se aseaza branzoicile formate in tava, la distanta unele de altele. Se baga tava intr-o punga si se lasa la crescut 30 minute.
  9. Se bate galbenusul cu iaurtul si apa. Amestecul se va folosi pentru uns branzoicile.
  10. Se ung branzoicile cu amestecul de galbenus si iaurt.
  11. Se coc la cuptor, la 180C pentru 15-20 minute, pana sunt aurii deasupra.
  12. Se lasa sa se raceasca.

Aluatul taiat patrate

Aluatul taiat patrate

Punem umplutura pe fiecare patrat

Punem umplutura pe fiecare patrat

Unim colturile opuse

Unim colturile opuse

Unim colturile opuse

Unim colturile opuse

Branzoici unse, in tava

Branzoici unse, in tava

Patrat cu colturile taiate

Patrat cu colturile taiate

Varful in mijlocul triunghiului alatura

Varful in mijlocul triunghiului alatura

Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Urmatorul varf in mijlocul triunghiului alatura

Moristi in tava, cu umplutura de branza

Moristi in tava, cu umplutura de branza

Comentarii (70)

 

Ultimele comentarii

Beatrice  acum 5 ani - 15 Martie 2019 13:06  

Buna, am o mica intrebare in legatura cu romul folosit.Stafidele se inmoaie in rom (bautura alcoolica) sau esenta de rom? S-ar putea inlocui cu ceva,eventual?

Am incercat multe retete de aici si sunt absolut fana ? Multumesc pt toate bunataturile gustate pana acum!?
 

Ioana  acum 5 ani - 15 Martie 2019 13:31  

eu pun rom alcool, dar merge si putina esenta de rom daca iti place sau poti lasa doar in apa calduta. sau... le poti inmuia in ceai fierbinte preparat (negru, english breakfast sau chiar Earl Grey)
 

Beatrice  acum 5 ani - 15 Martie 2019 15:56  

Multumesc mult :)
Am vazut ca emoji'urile s-au transformat in semne de exclamatie si e absolut fara indoiala ca toate retetele incercate au fost delicioase :)
 

Ioana  acum 5 ani - 15 Martie 2019 17:12  

Beatrice, nu sunt recunoscute acele emoticoane si sunt transformate automat in semne (mie imi apar ca semne de intrebare). o sa incerc sa rezolv problema, fiindca sunt folosite tot mai mult.
 

Mihaela  acum 4 ani - 25 Ianuarie 2020 10:42  

Ok!!!


Deci nu stiu cate doamne din cele care ti-au laudat branzoaicele le-au si facut,banuiesc ca aproape nimeni pentru ca atunci si-ar fi dat seama ca din ingredientele date de tine pt aluat nu are cum sa iasa nici in ruptul capului un aluat poate un terci!!!
Am respectat gramajul dat de tine dar 400g de faina?e o prostie.Mi a iesit un aluat gros bun pt clatite americane si nicidecum un aluat pt branzoaice pufoase.
Am adaugat cel putin inca o 100g de faina pentru a-l putea numi aluat !!!!
Scuza ta probabil va fi ca nu folosesc o faina buna!!(dimpotriva)
Daca tot vrei sa lasi retete pe Printerst sau pe blogul tau sau mai stiu eu unde macar asigura-te ca retetele o sa aiba un final fericit!!!
DEZAMAGITOR!!!!!

 

Ioana  acum 4 ani - 25 Ianuarie 2020 11:53  

nu exista sa iasa un aluat asa subtire din 400 gr faina si 200 ml lichid plus 2 oua. aluatul asta l-am folosit si la cozonaci...
daca era o mica diferenta atunci probabil era de vina faina, dar asa... ceva la cantarire...

doar cand fac aluat din paine din cantitati egale de apa si faina si iese apropiat de ce zici tu dar nici chiar atunci cat sa fac clatite.
 

Mihaela  acum 4 ani - 25 Ianuarie 2020 12:03  

Nu stiu de ce dar am presimtit ca asta va fi raspunsul tau. Oricum nu mai conteaza acum. Imi para foarte rau ca nu am facut si poze sa am dovada ca nu poate nu ai dreptate.

Tu urmeaza-ti retetele si eu o sa caut in alta parte.
 

Ioana  acum 4 ani - 25 Ianuarie 2020 12:07  

as vrea sa-mi dau seama care a fost exact problema dar chiar nu am idee. nici poza nu ma ajuta sa-mi dau seama ...
 

Oana  acum 4 ani - 21 Aprilie 2020 12:56  

Sunt geniale, la mine au inlocuit pasca in acest an. Delicioase!
 

Ludmila Stirbu  acum 4 ani - 29 Octombrie 2020 10:41  

Multumesc pentru ajutorul acordat in bucatarie. Datorita retetelor tale imi surprind placut familia de fiecare data. Tot ce trebuie sa fac e sa respect reteta si rezultatul e asigurat.
Felicitari !
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...