Cozonac cu stafide

Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Reteta Cozonac cu stafide

Ar trebui sa se numeasca cozonac cu multe, multe stafide. Daca s-ar face o reclama pentru el, v-ar zice ca se garanteaza cel putin o stafida la fiecare imbucatura.  :p  Eu va spun doar ca va fi pe masa mea de sarbatori.

Ingrediente

460 gr faina alba (tip BL55)
250 ml lapte
75 gr unt
2 galbenusuri de ou
100 gr zahar
1 plic zahar vanilat
1 plic drojdie uscata
1/4 lingurita sare

Umplutura

100-150 gr stafide
50 gr zahar brun
rom (sau sherry dulce)

Pentru uns

1 galbenus
1 lingura lapte

  1. Se incalzeste intr-o craticioara laptele si se topeste untul in el. Se lasa sa se racoreasca. Se adauga galbenusurile batute si zaharul si se amesteca 15 secunde, sa se topeasca din zahar.
  2. Se framanta un aluat din lichidul de mai sus, drojdie, faina si sare. Eu le-am pus in ordinea aceasta in masina de paine si am programat-o pe programul de framantat+crescut. Dupa ce s-a incheiat programul, am mai lasat aluatul inca 1 ora in cuva la crescut. Daca il framantati cu mana (trebuie framantat macar 20-30 minute), lasati aluatul la crescut, la loc caldut, timp de 2 ore.
  3. Cat sta aluatul, puneti stafidele la inmuiat in apa calduta si rom (eu am pus sherry dulce).
  4. Intindeti aluatul pe masa de lucru data cu faina (la o dimeniune de 30 x 45 cm) .
  5. Scurgeti stafidele de lichid, apoi stoarceti-le bine intr-un servetel de bucatarie sau tifon.
  6. Presarati zaharul brun pe foaia de aluat. Presarati stafidele. Rulati aluatul de la capatul scurt.
  7. Asezati ruloul in tava (30x12 cm) unsa cu unt. Introduceti tava intr-o punga mare. Lasati la crescut timp de 2 ore, la loc caldut (eu l-am pus langa caloriferul fierbinte).
  8. Ungeti cozonacul cu galbenus batut cu lapte.
  9. Cuptorul l-am preincalzit la 220C. Cand am introdus cozonacul am scazut la 180C si am copt timp de 30 minute. La jumatatea timpului am intors cozonacul in cuptor ca sa se rumeneasca uniform.
  10. Se lasa sa se raceasca apoi se scoate din tava.

Aluatul

Aluatul

Aluatul presarat cu zahar si stafide

Aluatul presarat cu zahar si stafide

Cozonacul in tava

Cozonacul in tava

Cozonacul crescut

Cozonacul crescut

Cozonacul copt

Cozonacul copt

Cozonac cu stafide

Cozonac cu stafide

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

Anca  acum 10 ani - 27 Noiembrie 2013 18:49  

...cauti reteta o probezi daca iti iese ne zici ,sa stii ca fetitza mea de mult intreaba de ce nu ai panettone pe site!
:)
 

Mariana  acum 9 ani - 11 Noiembrie 2015 18:06  

Azi o sa incerc reteta. O sa pun merisoare in loc de stafide, sper sa fie ok.
 

Mariana  acum 9 ani - 12 Noiembrie 2015 08:23  

Cozonacul e la cuptor, arata super bine, si mirosul... Deabea astept sa maninc o feliuta.
 

Mariana  acum 9 ani - 12 Noiembrie 2015 08:26  

As trimite si o poza dar nu stiu cum sa o atasez, nu vad nimic unde as putea atasa poze:(
 

Ioana  acum 9 ani - 12 Noiembrie 2015 08:32  

Mariana, ca sa atasezi poze trebuie sa-ti faci cont: Fie te conectezi automat daca esti deja conectata la Facebook, fie iti faci cont clasic (nume+parola). Ca sa faci acest lucru apesi pe ultima poza din meniu (cea cu silueta unei persoane) si acolo apesi fie "Conectare cu Facebook", fie "Creeaza cont nou".

Daca nu te descurci sau ne vrei sa-ti faci cont, poti sa-mi trimiti mei poza pe ioana@e-retete.ro si o atasez cu numele tau.
 

Mariana  acum 9 ani - 12 Noiembrie 2015 16:37  

Multumesc mult Ioana.
 

Gaby  acum 5 ani - 16 Ianuarie 2019 07:40  

Neata!
Ioana, tu la ce program si pe care treapta introduci tava cand coci coznacul asta?
 

Ioana  acum 5 ani - 16 Ianuarie 2019 10:30  

Salut! Tava o pun la mijlocul cuptorului. Program jos, ca la cuptorul clasic pe gaz, fara ventilator.
 

Gaby  acum 5 ani - 18 Ianuarie 2019 11:11  

n-am programul ala la cuptor, este doar sus/jos sau ventiatie.
 

Ioana  acum 5 ani - 18 Ianuarie 2019 13:57  

pune sus-jos atunci. faci o data si daca ti se pare ca nu apuca sa creasca in cuptor si se rumeneste prea repede, data viitoare pune la temperatura mai mica la inceput sa aiba timp sa se mai umfle in cuptor
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...