Budinca de orez cu sos de mango
Retete desert Retete cu orez Retete de post
Aproape ca in imaginatia mea! Atata doar ca memoria mi-a jucat feste si am uitat sa cumpar o nuca de cocos ca sa fac fulgi de cocos prajiti pentru decor. "M-am scos" cu niste fistic prajit ;)
Deci ce avem aici: o budinca de orez preparata dupa tehnica unui risotto pentru o cremozitate maxima. In plus, am folosit lapte de cocos ca sa fie de post. Primesc punctaj dublu pentru asta, nu-i asa? Iar sosul de mango cu o usoara aroma de ananas si cardamom completeaza perfect acest desert exotic.
Ingrediente
Budinca de orez
100 gr orez cu bob rotund (arborio)
650 ml lapte de cocos subtire (adica din cel fara smantana de cocos deasupra)
3 linguri zahar brun
1 lingura unt de cocos (cand nu e post se poate folosi unt normal)
Sos de mango
1 mango copt
1 cub ananas (optional; de marimea unui cubulet de drojdie)
2 lingurite cu varf zahar brun
1 priza cardamom verde macinat
1/2 lingurita amidon (optional)
Portii: 2
- Se incepe cu prepararea sosului: se curata mango de coaja, se scoate samburele, iar pulpa impreuna cu ananasul se macina intr-un robotel pana devin pasta. Se adauga zaharul si se fierbe timp de 5 minute la foc mic. Daca doriti sa aiba o consistenta mai pastoasa, adaugati amidonul dizolvat intr-o lingura de apa rece si mai fierbeti 1 minut. Se condimenteaza sosul cu cardamom. Se pastreaza la frigider. Poate fi preparat cu 1 zi inainte.
- Pentru budinca de orez se pune laptele de cocos intr-o carticioara si se infierbanta.
- Se topeste intr-o oala untul. Se adauga orezul si se prajeste timp de 1 minut, amestecand des. Se da focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasac usor orezul.
- Se incepe adaugarea laptelui de cocos, cate un polonic pe rand. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de lapte a fost complet absorbit de orez. Amestecati incet, dar constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Operatia va dura cam 20-25 minute, pana terminati tot laptele. La sfarsit orezul va fi fiert (verificati sa fie asa) si cremos. Cand adaugati ultimul polonic de lapte adaugati si zaharul.
- Serviti budinca de orez calda (cand se raceste isi pierde din cremozitate, deci e bine ca budinca sa fie preparata doar in momentul servirii) impreuna cu sosul de mango. Decorati cu fulgi de cocos prajiti sau fistic prajit si maruntit.
Sos de mango
Orez si lapte de cocos
Prajim orezul in untura de cocos
Adaugam laptele de cocos, cate un polonic pe rand