Budinca de orez cu sos de visine
Retete desert Retete cu fructe Retete cu orez Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple
Un desert pentru intreaga familie. Se poate face cu orice fructe de sezon, nu va limitati doar la visine. Va trebui doar sa dozati cantitatea de zahar din sos in functie de dulceata fructului ales. Iar daca aveti fructe mai exotice (ananas, mango) puteti folosi lapte de cocos cand preparati budinca de orez.
Ingrediente
Budinca de orez
200 gr orez cu bob rotund (arborio)
800 ml lapte
3 linguri zahar
1 baton scortisoara
1 lingurita amidon
Sos de visine
500 gr visine
2-3 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
250 ml apa
30 ml rom (brandy sau sherry dulce)
2 linguri rase amidon
Portii: 4
- Se pun la fiert 700 ml laptele cu zaharul si scortisoara. Cand incepe sa fiarba se adauga orezul si se amesteca. Se fierbe timp de 15 minute, la foc mic, amestecand des.
- Cand orezul e fiert "al dente" (se simte doar usor nefiert la mijloc) se adauga amidonul dizolvat in restul de lapte si se mai fierbe 2-3 minute. Se stinge focul, se pune capacul si se lasa sa stea 5 minute.
- Se imparte orezul cremos in 4 pahare/borcanele.
- Se scot samburii din visine.
- Se pun la fiert toate ingredientele pentru sos. Amidonul se dizolva in prealabil in rom (eu am folosi sherry oloroso; puteti sa nu puneti alcool deloc si atunci dizolvati amidonul in putina pa rece). Se fierbe totul la foc mediu timp de 5 minute (de cand incepe sa fiarba).
- Se pune sosul de visine peste budinca de orez. Se lasa sa se raceasca complet, timp in care sosul de visine se va mai ingrosa, apoi se dau la frigider.
- Se serveste rece.
Orezul fiert cu lapte
Ingredientele pentru sosul de visine
Sosul fiert
Budinca cu sos de visine in pahare