Budinca de paine

Retete desert Retete cu ou Retete ieftine Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

De impartit chiar si cu dusmanii!

Iata ce minunatie se poate face din ingrediente simple si ieftine: o budinca caramelizata cu aroma de vanilie.

Unul din secrete e folosirea unei paini mai dulci sau de tip cozonac (batoanele cu mac pe care le-am folosit sunt perfecte pentru asa ceva, ieftine si disponibile oricand). Al doilea secret e presararea unei parti din zahar pe fundul tavii ca sa se formeze un sos caramel dedesubt, astfel incat la rasturnare budinca arata frumoasa, lucioasa si caramelizata. Eu am preparat-o simpla, aromata doar cu vanilie din cauza ca am servit-o cu sos de vanilie si mac macinat. Insa budinca se poate imbogati si cu alte arome care se pot adauga printre feliile de paine sau se pot infuza in lapte (in reteta gasiti detalii in acest sens). Iar sosul poate fi asortat in functie de aromele folosite: sos caramel, sos de rom, sos de ciocolata, sos de fructe.

Ingrediente

2 batoane cu mac (cca 160 gr; vechi  de 1-2 zile)
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar (poate fi brun)
2 plicuri zahar vanilat (bourbon)
50 gr unt (la temperatura camerei ca sa fie usor tartinabil)

Portii: 6

  1. Taiati o bucata din unt si ungeti o tava de chec de dimensiune 25(L) x 10(l) x 7(h) cm. Puteti folosi si alte vase termorezistente, important e sa cuprinda painea si sa fie un pic mai inalte ca sa aiba loc sa creasca budinca. Tapetati apoi tava unsa cu 50 gr zahar si 1 plic zahar vanilat.
  2. Taiati batoanele felii. Ungeti feliile cu restul de unt. Asezati cate 3-4 felii una peste alta si taiati-le cuburi. Repetati pana taiati toate feliile.
  3. Asezati cuburile de paine in tava de chec pregatita.
    * daca doriti, impreuna cu painea puteti adauga stafide inmuiate, cubulete de mar sau bucati de banana, fulgi de ciocolata.
  4. Bateti laptele cu zaharul ramas (100 gr) si 1 plic de zahar vanilat pana acesta se topeste. Adaugati ouale si bateti in continuare pana la omogenizare.
  5. Turnati laptele peste painea din tava, avand grija sa turnati pe toata suprafata. Cu dosul unei linguri nivelati apoi cuburile de paine si presati-le usor sa se aseze mai bine in lapte. Laptele in acest moment aproape va acoperi painea.
    * inainte de a-l folosi, puteti infuza laptele cu diferite arome: coaja de lamaie/portocala, cafea, ceai
  6. Dati tava la cuptor la 170C pentru 1 ora. Budinca va creste frumos la cuptor, dar se va desumfla usor dupa ce o scoateti, e ok asa. Lasati budinca sa se raceasca in tava macar 3-4 ore, apoi o puteti rasturna pe un platou.

 

Tava unsa cu unt si tapetata cu zahar

Batoanele taiate felii

Feliile unse cu unt

Feliile stivuite sunt taiate cuburi

Cuburile de paine in tava (vedeti, tava mea e la limita)

Turnam laptele si nivelam painea cu dosul lingurii

Budinca coapta

Budinca rasturnata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...