Budinca sarata de branza cu salsa de masline verzi

Retete aperitive Retete cu branza Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Budinca sarata de branza cu salsa de masline verzi

E luni si deja am DOUA retete noi: o budinca sarata cu putine ingrediente (aveti nevoie doar de branzeturi si oua) si o salsa cu zvac. Merg foarte bine impreuna, dar pot fi folosite si separat. Salsa mai poate fi folosita ca dressing in salate, pe fripturi (de miel!), doar pe paine prajita, in sosuri (de tocanite) adaugata la final sau toppping pentru supe creme daca vreti putina aciditate.

Ingrediente

Budinca de branza

500 gr branza proaspata (ricotta sau branza proaspata de vaca)
100 gr branza tare maturata (gen parmezan, pecorino; branza fermentata Horezu am folosit)
2 oua
sare, piper negru

Salsa de masline

100 gr masline verzi
2 fileuri ansoa
2 linguri pinoli (sau caju, migdale decojite)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
4 linguri suc de lamaie
5-6 linguri ulei masline extravirgin
piper negru

Portii: 4

  1. Pentru budica folositi orice branza proaspata aveti, doar sa va asigurati ca e bine scursa de zer; daca nu e scursa o puteti pune suspendata in tifon cateva ore. De obicei folosesc ricotta, cu ea budinca iese fina, dar acum am folosit branza cottage cheese Clasic de la Delaco. Si cea de la Delhaize are consistenta buna, ambele au un pic mai mult zer decat ar trebui, dar sunt la limita, nu trebuie scurse.
    Intr-un bol se freaca branza pana devine cat mai fina. Se rade fin branza tare si apoi se rasneste mult piper negru si sa adauga sare. Se amesteca bine. Se adauga ouale si se amesteca cu o furculita pana compozitia e omogena.
  2. Se imparte compozitia in 4 forme ceramice individuale (veti servi budinca direct din ele) sau in 4 inele de patiserie de 8 cm diametru (daca vreti sa le scoateti din forma cum se vede in poza mea). Ungeti formele sau inelel cu ulei inainte.
  3. Se coc la cuptor, la 200C timp de aprox 20-25 minute. Verificati sa fie umflate si inchegate budincile inainte de a le scoate. Se scot si se lasa sa se racoreasca in forme.
  4. Cat se coc budincile, se prepara salsa: se pun maslinele si ansoa pe un tocator si se maruntesc, insistati sa se marunteasca cat ma bine. Puneti intr-un bol.
  5. Puneti pe tocator pinoli (prajiti usor inainte intr-o tigaie fara grasime; 2-3 minute) si tocati cat puteti de marunt. Puneti pinoli peste masline.
    * pasii 4 si 5 se pot face intr-un robot, mixand impreuna maslinele, ansoa si pinoli
  6. Se rade coaja de lamaie deasupra. Se rasneste piper negru. Se adauga sucul de lamaie si uleiul si se amesteca bine. Salsa poate fi pastrata la frigider, gustul ei se va imbunatati.
  7. Cand budincile sunt caldute se scot din inele (daca e cazul). Se servesc cu paine prajita si salsa de masline alaturi. Nu e nevoie de multa salsa, fiindca e foarte potenta ca si gust.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...