Cartofi crocanti la cuptor

Retete cu cartofi Retete garnituri Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete la cuptor Retete simple

Reteta Cartofi crocanti la cuptor

Cartofi in crusta de malai sau "cartofi in pijama" cum ii numea mama mea, doar ca ii prajea in ulei, nu-i facea la cuptor. I-am servit aseara cu aripioare crocante si castraveciori murati.

Ingrediente

1 kg cartofi
3 linguri malai
1/2 lingurita sare
2 lingurite condiment mexican
1 varf lingurita usturoi pudra
1 lingurita boia dulce
2 linguri ulei

Portii: 3

  1. Cartofii se spala cu un burete aspru si apoi se taie felii pe lung, in 4 sau 6 felii, depinde de marimea cartofilor.
  2. Se toarna uleiul deasupra lor si se amesteca pana fiecare felie e acoperita de ulei.
  3. Se amesteca intr-un bol condimentele cu malai si se toarna in "ploaie" peste cartofi. Se scutura vasul cu cartofi sa se acopere toate feliile si se aseaza apoi intr-un singur strat (cu coaja in jos) pe o tava tapetata cu hartie de copt.
  4. Se dau la cuptor la 250C pentru 45 minute. Se servesc imediat.

In tava inainte de copt

In tava inainte de copt

Cartofi crocanti la cuptor

Cartofi crocanti la cuptor

Comentarii (57)

 

Ultimele comentarii

Lia  acum 11 ani - 3 August 2013 11:56  

Vreau sa ii prepar maine insa imi fac griji in legatura cu coptul lor la cuptor.

Eu am aragaz vechi fara indicator de temperatura la cuptor. Are 8 trepte. Nu stiu la voi cat e maximum la temperatura? 250? atunci as aprecia ca treapta cea mai inalta 8 ar fi 250grd si un 6 cam 200grd. O fi bine?
Mi-e sa nu-i parpalesc doar pe deasupra, sa se rumeneasca sau sa se scorojeasca iar la mijloc sa ramana nefacuti.
 

Ioana  acum 11 ani - 4 August 2013 13:51  

Lia, nu stiu sa-ti spun exact, nu am folosit un astfel de aragaz, cu trepte. Nu ai cartea cu instructiuni unde sa-ti spuna ce temperatura corespunde fiecarei trepte? Daca nu, in locul tau eu as cumpara/impumuta un termometru electronic de bucatarie si as stabili temperatura pentru fiecare treapta. Este cel mai sigur. Eu mi-am verificat noul cuptor nou chiar daca are termostat, fiindca la anteriorul am constatat o abatere destul de mare intre termostat si ce era in realitate (temperatura era mai mica decat cea setata).
Daca niciuna dintre aceste solutii nu sunt ok pentru tine, foloseste treapta pe care o folosesti de obicei cand faci cartofii la cuptor si-ti ies bine. Aceea este treapta potrivita si pentru aceasta reteta.
 

Lia  acum 11 ani - 5 August 2013 16:27  

Exceptionali, gatiti la cuptor pe pergament fara ulei. Doamne, ce inseamna internetul asta, cate afli, pe vremea lui Ceasca mamele nu stiau sa-i faca decat in balta de ulei la cuptor.

Pana la urma i-am pus la cea mai inalta treapta si i-am pus in tava in care aveam pulpele in crusta gen kfc pt ca ne cam grabeam. Nu s-au icaierat, am urmarit timpii dar n-a fost nevoie sa scot mai repede vreun sortiment, doar am intors dupa 1/2 ora carnea, a durat la fel de mult, ambele au iesit delicioase.

Alaturi de pulpe am facut sosul din iaurt + usturoi si sare si a mers de minune ... + salata.
Multumim pt. asa o reteta :)
 

Lia  acum 11 ani - 6 August 2013 08:39  

Revin cu o precizare ...

Ieri la pranz pt ca ... uitasem in piata cartofii cei rosii mici am gatit prima transa din cartofi albi ce aveam prin casa si am fost incantata chiar daca n-au fost prea crocanti.

Seara cand i-am gatit si sotului ca sa fie proaspeti, i-am facut din cei rosii (ambele soiuri decojite ca sunt carcotasi toti la mine) dar nu mi-au mai iesit, tot mi se pareau ca sunt tari si nefacuti si i-am scorojit prea mult plus ca m-am grabit si am uitat sa-i ung cu ulei si evident ca nu i-a mancat ... Azi mai avem pulpe dar ma duc sa mai cumpar albi, ci nu rosii.

Mancatul cu coaja cu tot este un lucru foarte bun, Edgar Cayce zicea ca sa ne obisnuim sa dam la porci miezul si sa mancam noi coaja.
 

Ioana  acum 11 ani - 6 August 2013 10:04  

Lia, cartofii rosii se folosesc la salate sau la alte mancaruri la care vrei sa-si pastreze forma dupa fiert, sa nu se rupa. de aceea nu au iesi asa bine copti.
la piure sau copt sunt ideali cartofii albi fainosi.
la prajit, cartofii albi nefainosi.
cam astea sunt regulile in mare.
daca te-ai intrebat vreodata de ce ai rezultate diferite la mancarurile cu cartofi (la piure de exemplu se simte tare daca nu folosesti cartofii potriviti), explicatia e tipul cartofului folosit. deci atentie la cartofi, pare un ingredient banal dar nu e!
 

Lia  acum 11 ani - 6 August 2013 18:07  

Multumesc. :)
Asta stiam si eu ca aia rosii sunt mai tari dar eu reteta ta am remarcat-o mai intai lalena si ea a indicat sursa pe blogul ei si asa am ajuns la tine. Asa era corect sa spun impresii si aici, poate sunt de ajutor cuiva.
Eu la fiecare reteta noua pe care o fac citesc toate comentariile si aflu de la lume ceva nou.
.... Si de la ea (Lena) imi ramasese in minte ca zicea sa folosim cartofi "roz" ... ori la mine sunt doar de doua feluri albi si rosii. De aici confuzia. Ea cred ca i-a facut cand aparusera aia noi rosii care arata roz cand sunt mici, cand abia apar pe piata. Aia dulci sunt mari rau, deci nu la aia se referea.
Am postat si acolo, ca sa se stie ...

Dar tu cum ii deosebesti cartofii albi fainosi si nefainosi, ca asta nu stiam ca cei albi sunt de doua feluri?1
 

Ioana  acum 11 ani - 6 August 2013 20:42  

cei albi sunt si ei de trei feluri: cu continut mare de amidon, continut mediu si mic. cei cu continut mediu sunt similari cu cei rosii si pot fi folositi similar, la salate. cei cu amidon mult sunt cei fainosi.
cum ii deosebesti? doar dupa ce ii tai iti dai seama, daca cutitul si mainile iti raman albe si simti mainile fainoase, e clar, ai cartofi fainosi. cu cat raman mai putine urme albe pe cutit cu atat mai putin fainosi sunt. in mod normal vanzatorii din piata ar trebui sa-ti spuna de care sunt, dar eu inca n-am gasit unul sa stie ce vinde. asa caacolo mergi pe incercate. vestea buna e ca in magazine scrie pe pungi de care sunt si mergi la sigur.
 

laura  acum 10 ani - 23 Noiembrie 2013 20:16  

Au iesit de minune! crocanti si foarte buni. Multumesc Ioana. O reteta pe care trebuie sa o tin minte sa o pot face oriunde.
:)
 

doina  acum 10 ani - 24 Aprilie 2014 23:02  

am gura plina de apa numai cind citesc neaparat trebuie sa incerc
 

gabrel  acum 9 ani - 8 Februarie 2015 12:36  

e super mancarea accerasta
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...