Salata calda de cartofi

Retete cu cartofi Retete garnituri Retete din Germania si Austria Retete cu legume Retete ieftine Retete salate

Reteta Salata calda de cartofi

Pentru aceasta reteta am pornit de la o salata nemteasca clasica de cartofi la care am adaugat un sos cremos de mustar. Salata poate fi servita simpla sau ar fi o buna garnitura langa o friptura de porc sau chiar langa un carnat prajit, daca dorim sa ramanem in zona de influenta nemteasca.

Ingrediente

1.5 kg cartofi
4 castraveti murati
150 gr kaizer (carnati afumati sau alta afumatura)
1 ceapa medie
sare si piper dupa gust

Sos de mustar

100 gr unt
2 linguri cu varf faina
600 ml lapte fierbinte
6-7 lingurite pline mustar
3 fire marar (sau mai mult daca va place)
15 fire patrunjel
sare dupa gust

Portii: 6-7

  1. Se fierb cartofii in coaja pana intra usor furculita in ei. Cand se racoresc se curata de coaja si se taie cuburi mai mici.
  2. Castraveciorii si kaizerul se taia cubulete mici. Ceapa, patrunjelul si mararul se toaca marunt.
  3. Intr-un bol incapator se amesteca cartofii cuburi cu castravetii si 2-3 linguri de apa in care au stat castravetii. Se amesteca usor sa nu se sfarme cartofii.
  4. Se pune la prajit, la foc mic, kaizerul cubulete (fara ulei) si cand incepe sa-si lase garasimea se adauga ceapa maruntita. Se lasa la calit pana se inmoaie bine si kaizerul e usor crocant. Se adauga acest amestec peste cartofi.
  5. Sosul de mustar: intr-o craticioara se pregateste un sos bechamel dupa instructiunile de aici. Cand e gata se adauga mustarul si se omogenizeaza bine. Se ia sosul de pe foc si se incorporeaza verdeturile tocate. Se toarna sosul peste cartofi.
  6. Se amesteca usor cartofii cu kaizerul si sosul de mustar, atent sa nu se rupa cartofii, condimentand in acest timp cu sare si piper dupa gust.
  7. Se serveste calduta. Este buna si a doua zi (chiar mai buna) reincalzita usor in cuptorul cu microunde.

Cartofi cu castraveciori murati si kaizer

Cartofi cu castraveciori murati si kaizer

Sos de mustar

Sos de mustar

Adaugam sosul

Adaugam sosul

Omogenizam

Omogenizam

Salata calda de cartofi

Salata calda de cartofi

Comentarii (55)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 3 Martie 2015 09:52  

sa-ti fie de bine, Iuliana!
 

Ana  acum 9 ani - 7 Octombrie 2015 00:17  

Se pot pune castraveciori in otet?
 

Ioana  acum 9 ani - 7 Octombrie 2015 09:43  

sigur ca da!
 

Loredana   acum 8 ani - 31 Ianuarie 2016 14:02  

Foarte buna
 

Florina  acum 8 ani - 3 Octombrie 2016 00:36  

Draga Ioana, uite aici o varianta de salata de cartofi (Kartoffelsalat) de la noi din Pfalz (Palatinate cum spun englezii). Are avantajul ca este foarte usoara si complet vegana dar merge perfect la orice Carne grillata. Se fierb 1 kg cartofi in coaja (cel mai bine cartofi rosii sapunari care nu pleznesc la fierbere si raman fermi dupa fierbere). Intre timp se prepara un sos astfel: 50 ml ulei se incing si se prajeste usor o ceapa taiata cubulete pana se sticleste, nu trebuie sa devina bruna. Se stinge cu 125 ml de supa de legume fierbinte (sau 1 cub supa dizolvat in apa), se adauga 1 lingurita mustar, o foaie dafin si piper proaspat macinat si se trage deoparte acoperita cu capac sa se patrunda aromele. Se curata cartofii cand sunt inca fierbinti, se taie felii subtiri. Se taie 2 cozi ceapa verde (sau mai bine numai partea verde de la ceapa) foarte fin. Se toarna sosul fierbinte peste cartofii calzi, se presara ceapa verde si se amesteca. Se potriveste de sare si se lasa min. 1 ora sa se marineze. Sper sa-ti placa! Merge foarte bine la grill insotita de salata de varza proaspata sau gogosari murati in otet.
 

Florina  acum 8 ani - 3 Octombrie 2016 00:40  

Draga Ioana, mi-am dat seama ca am uitat un ingredient la salata de cartofi din Pfalz pe care tocmai ti-am trimis-o: la sos se pun si 2-3 linguri otet in functie de gust.
 

Ioana  acum 8 ani - 3 Octombrie 2016 11:34  

Florina, merci! Parca seamana cu aceasta salata [link] doar ca eu pun supa de pui sau vita, asta am tot timpul in congelator, dar atunci nu iese vegana.
 

Florina  acum 8 ani - 3 Octombrie 2016 22:40  

Da intr-adevar, scuze, reteta ta bavareza mi-a scapat din vedere... este la fel cu a noastra din Pfalz. Doar ca aici se prefera cartofii tari ca sa-si pastreze forma dupa ce se amesteca. Sigur iese la fel de gustoasa si asa si asa. Merita in orice caz probata, e buna si calduta si rece. Numai bine!
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Octombrie 2016 10:46  

Florina, eu am mancat-o prima data in Salzburg, poate de aici micile diferente.
 

Crina_Crinutza   acum 8 ani - 16 Noiembrie 2016 13:56  

Foarte buna, Ioana! Trebuie repetata! :) Multumim!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...