Cartofi cu smantana la cuptor
Retete cu cartofi Retete garnituri Retete cu legume Retete de Pasti Retete ieftine Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Doar doua ingrediente principale: smantana si cartofi. Se mai pun obisnuitele condimentele: sare si piper. Si mai sunt aromele optionale: hrean si nucsoara. Atat de simpla e reteta de azi.
Am vazut ca v-a placut ideea piureului cu hrean si am vrut sa mai fac o combinatie asemanatoare. Insa, asa cum am zis, acestea sunt optionale, le puteti inlocui in functie de ce serviti alaturi. Ar merge un fir de rozmarin sau 2-3 catei de usturoi+2 fire cimbru sau 2-3 fire de tarhon, cimbru lamaios, dafin...
In aceasta varianta ar fi fost potriviti pentru a acompania friptura de miel de Pasti, dar am pierdut startul, asa ca ramane pentru anul viitor. Insa sunt potriviti sa-i luati cu voi la gratar, pentru ca merg foarte bine cu orice carne fripta si sunt buni reci.
Prevad o intrebare... la care va raspund in avans: da, este obligatioriu sa folositi smantana grasa, altfel se poate taia la cuptor si rezultatul nu va fi unul la fel de cremos.
Ingrediente
6 cartofi fainosi (aprox 1kg)
500 ml smantana dulce pentru gatit (grasa 32 %)
2 lingurite cu varf hrean preparat
1/8 lingurita nucsoara macinata
sare, piper negru
Portii: 4-5
- Se pune smantana pe foc mic si se incalzeste pentru a se lichefia un pic (asa e mai usor de turnat peste cartofi). Se adauga hreanul, nucsoara si sare dupa gust. Gustati sa fie placut sarata, altfel smantana e destul de fada. Condimentarea e importanta aici.
* daca in loc de hrean doriti sa folositi verdeturi sau usturoi: infierbantati smantana, adaugati-le in ea, acoperiti cu capac si lasati sa se infuzeze macar 10 minute; scoateti-le apoi din smantana si continuati cu pasii de mai jos - Taiati cartofii felii subtiri ca pentru chipsuri (am folosit aceasta razatoare cu lama simpla, la cea mai mica pozitie).
- Intr-o tava termorezistenta (de 23 x 15 cm) turnati un strat subtire de smantana, doar cat sa acopere fundul.
- Incepeti sa puneti feliile de cartofi in straturi. Condimentati fiecare strat cu sare si piper. Cand ati pus jumatate din cartofi turnati jumatate din smanata (aveti grija sa luati si hrean, are tendinta sa se adune la fund).
- Continuati sa puneti straturi de cartofi condimentati pana ii terminati (sau pana se umple tava; trebuie sa va ramana sus spatiu macar de un deget, fiindca smantana se va umfla un pic la cuptor). Turnati restul de smantana peste cartofi. Scuturati un pic tava sa intre smantana printre straturi si sa se aseze in tava. Smantana trebuie sa fie suficienta cat sa acopere cartofii.
- Dati tava la cuptor, la 160C, timp de 1 ora si 20 minute. Dupa acest timp intepati cu cutitul in centru si daca intra usor, cartofii sunt gata. Smantana ar trebui sa fie usor rumena deasupra.
- Lasati sa stea 10 minute, apoi se poate felia. Sunt buni calzi, reci sau reincalziti (la foc mic, in cuptor).
Straturi de cartofi condimentati in tava
Jumatate de cartofi acoperiti cu smantana
Tava e gata, intra la cuptor
Cartofii gratinati
Taiati imediat ce i-am scos din cuptor
Comentarii (5)
Cathy acum 10 ani - 8 Mai 2014 12:01
=P~Simona acum 10 ani - 8 Mai 2014 16:11
=P~ =P~Anamaria acum 10 ani - 8 Mai 2014 23:30
Simplu si extrem de gustos ! Sigur va fi garnitura de sambata de la friptura ! Merci.Denisa acum 10 ani - 15 Noiembrie 2014 17:25
=P~ =P~ =P~ =P~ =P~elena acum 10 ani - 17 Noiembrie 2014 08:43
Multumesc pentru aceasta minunata reteta. Sincer, la inceput eram putin sceptica si in acealsi timp curioasa, dar au iesit foarte buni, seamana foarte bine la gust cu cartofii dauphine pe care i-am mancat acum cativa ani la Cluj, eu fiind din zona Moldovei si de mult timp cautam reteta, chiar am incercat cateva, dar niciuna nu semana, in schimb aceasta e geniala si pe deasupra nici nu e scumpa.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email