Cartofi fierti in crusta de sare cu mujdei picant
Retete cu cartofi Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa Retete din Spania
Cartofi fierti in apa marii. Papas arrugadas (cartofi zbarciti) este o mancare traditionala din insulele Canare (Spania). Vedeta insa este sosul picant. L-as manca pe paine =P~ Sau pe un peste cu malai.
Ingrediente
1kg cartofi mai mici
2 linguri sare de mare (cca 30 gr)
Mujdei picant (Mojo picón)
5 catei de usturoi
1 lingura cu varf ardei iute macinat in ulei
1/2 ardei gras copt (optional; se va folosi daca pasta de ardei iute este super iute)
1/2 lingurita chimion macinat
3/4 lingurita boia afumata
putina sare grunjoasa
50 ml ulei masline
1-2 lingurite otet de sherry (sau de vin rosu)
Portii: 2-3
- Intr-un mojar striviti usturoiul cu putina sare grunjoasa pana obtineti o pasta fina. Adaugati boiaua si chimionul si omogenizati cu pistiulul. Adaugati ardeii iuti macinati si amestecati cu lingurita. Turnati incet ulei in timp ce amestecti pana aveti consistenta unui sos care curge incet de pe lingurita. Dregeti sosul cu otet. Daca lasati sosul sa stea macar cateva ore la temperatura camerei, gustul de va imbunatati.
* cand e gata gustati sosul, daca este foarte iute pentru gustul vostru (depinde de cat de iute ati facut ardeii macinati in ulei), il veti "dilua" cu ardei rosu copt facut pasta; adaugati treptat pana aveti iutimea dorita; daca sosul s-a ingrosat prea tare, adaugati inca putin ulei.
** sosul poate fi mixat in robot daca il doriti foarte fin si mai legat - Se aleg cartofi cat mai mici (ca sa absoarba sarea pana in centru) si cam de aceeasi marime ca sa fiarba in acelasi timp. Pregatiti doar atatia cartofi cat sa va intre in oala pe un singur strat. Se spala bine cartofii. Puteti sa-i frecati cu un burete de sarma, dar nu se curata de coaja.
- Se aseaza cartofii in oala si se adauga apa doar cat sa-i acopere (eu am pus 800 ml apa). La aceasta cantitate de apa am adaugat 30 gr sare de mare.
- Se aduce la fierbere si apoi se da focul la mic, sa fiarba incet. Cand cartofii sunt fierti (introduceti o furculita in unul din ei si daca intra usor e ok; mie mi-a durat putin peste 20 minute) dati focul la mare sa se evapore mai repede apa de pe ei. Lasati sa fiarba pana apa s-a evaporat complet (cam 15 minute dureaza la aceasta cantitate de apa).
- In acel moment dati focul la mic si mai lasati cartofii in oala doar pana crusta de sare se usca complet. In acest timp intoarceti usor cartofii pe cealalta parte ca sa se usuce peste tot. Dupa aprox. 5 minute coaja e uscata si sarea cade usor de pe ei daca o frecati.
- Scoateti cartofii din oala. Serviti calzi cu mujdei picant sau/si salsa verde. La servire frecati coaja cartofilor ca sa cada din sarea de pe ea. Lasati doar atata sare cat sa va placa gustul.
Cartofii in apa sarata
Dupa aproape 25 minute sunt fierti, dau focul la mare
La final, cartofii sunt acoperiti de crusta de sare