Cartofi la cuptor cu chimen si usturoi
Retete cu cartofi Retete garnituri Retete fara gluten Retete ieftine Retete la cuptor
E iar acea perioada din an in care chimenul se strecoara in gandurile si fanteziile mele. Serios, nu cred ca e o intamplare ca tot in perioada asta postez retete cu chimen, cred ca ceva e ciclic. Nu va suparati daca mai insist cu chimenul o vreme, nu? Sper ca va place la fel de mult.
Ingrediente
600 gr cartofi (4 cartofi)
1 catel de usturoi
1 lingurita chimen zdrobit
1 lingurita unt
1/4 lingurita turmeric (sau 1/2 lingurita boia)
2 linguri ulei
sare, piper negru
Portii: 2
- Pentru a zdrobi chimenul, eu pun un plic intreg de seminte intr-o tigaie si o pun pe foc mediu pana simt ca miroase placut si cateva seminte pocnesc. Apoi le pun in masina de cafea si le rasnesc bine. Se pot zdrobi si in mojar, dar necesita putina forta, sunt mai greu de zdrobit. Pastrez chimenul zdrobit intr-un borcan cu capac, dar trebuie consumat cat mai repede fiindca isi pierde rapid din aroma.
- Se curata cartofii si se taie in 6 bucati pe lungime (wedges). Se pun intr-o tigaie (sau vas ceramic; orice merge la cuptor) si se rasneste deasupra piper negru din belsug, se presara sare si turmeric. Se adauga 1 lingura de ulei si se amesteca bine. Cartofii i-am asezat mai inghesuiti in tava ca sa iasa mai moi. Daca ii asezati rasfirati vor deveni mai crocanti.
- Se coc cartofii la 200C (caldura de sus si jos daca permite cuptorul) timp de 20 minute.
- In acest timp se striveste ustruroiul cu putina sare grunjoasa si apoi se adauga 1 lingura de ulei si chimenul. Se amesteca bine.
- Se toarna acest amestec peste cartofii semi copti si se amesteca bine in tava sa se acopere cu arome. Se mai coc inca aprox. 20 minute (verificati sa fie facuti de tot).
- Se scoate tava din cuptor si se adauga untul. Se amesteca pana se topeste si acopera cartofii.
- Se servesc imediat, eventual presarati cu patrunjel. Sunt buni si reincalziti. Sunt buni langa friptura de porc.
Cartofi la cuptor cu chimen si usturoi
Comentarii (4)
Simona acum 6 ani - 21 Septembrie 2018 17:14
Mmm...Aroma de chimen imi va inunda casa...Sa traiesti, Ioana draga!
Florin acum 6 ani - 22 Septembrie 2018 07:28
Sarut mana. Se pare ca la punctul 4 este o problema, vehiculata pe NET,privind toxicitatea rezultata dintre usturoiul zdrobit si sare ,respectiv aparitia alicinei [tiosulinatul de usturoi]. De consultat < prepararea mujdeiului de usturoi >. Multumesc.Ioana acum 6 ani - 22 Septembrie 2018 20:12
eu stiam ca sarea, acidul sau caldura distrug aceste componente. la fel si la ceapa. care oricum nu sunt periculoase sau toxice, chiar dimpotriva. de aceea usturoiul se prescrie crud in scopuri terapeutice. la noi in piata se vind catei mici de usturoi special ca sa poata fi inghitit intregi mai usor.usturoiul crud fara nimic are anumite proprietati care se distrug la gatire, macerare cu acid (suc de lamaie) sau sare.
dar la fel se intampla cu orice leguma sau fruct, proprietatile li se schimba la preparare, asa ca e important sa mancam cat mai variat si crud si preparat ca sa avem acces la un range cat mai mare de compusi.
Ioana acum 6 ani - 22 Septembrie 2018 20:21
a, uite! poti verifica clar cum caldura distruge componente din usturoi, cele care dau gustul specific. in aceasta reteta eu adaug usturoiul la final ca sa se simta cat mai tare. incearca sa il pui de la inceput si vei vedea diferenta, va fi mult mai fin si diferit. stiind acest lucru poti alege cum sa-l folosesti la gatit.sau daca ai incercat ceapa marinata de la mine de pe site (cum e cea din aceasta reteta [link]) o sa simti ce diferenta colosala de gust fata de ceapa cruda, imediat ce ai taiat-o.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email