Cartofi noi cu masline si telemea la cuptor
Retete cu cartofi Retete garnituri Retete de mancaruri cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete turcesti
O reteta inspirata din cartea lui Ghillie Basan, "The complete book of Turkish Cooking", pe care am rasfoit-o duminica la o prietena.
Ingrediente
1 kg cartofi noi
15 masline (verzi sau negre)
500 gr rosii (coapte)
1 ceapa medie
2 catei de usturoi
1/4 lingurita chimion macinat
1 1/2 lingurita oregano uscat
1 lingurita otet (de vin rosu sau alb)
1/2 lingurita zahar
200 gr telemea (sau feta; de oaie)
4 linguri ulei
sare, piper negru
Portii: 4
- Intr-o tigaie se incing 2 linguri de ulei. Se adauga ceapa tocata marunt si se lasa doar pana se inmoaie un pic (cca 5 minute). Se adauga usturoiul strivit si se mai lasa 1 minut. Se adauga rosiile date pe razatoare, chimionul, 1 lingurita oregano, otetul si zaharul si putina sare si piper macinat. Se lasa sa fiarba pana sosul scade usor (cca 10 minute).
- Intre timp se freaca cartofii cu un burete metalic sau se curata normal de coaja. Se taie rondele care se presara cu putina sare si piper.
- Se toarna sosul de rosii peste cartofi si se amesteca. Se aseaza totul intr-o tava termorezistenta, avand grija sa nivelati cartofii. Se presara maslinele printre cartofi. Se toarna 50 ml apa pe margine tavii.
- Se da tava la cuptor, la 200C, timp de 30 minute.
- Se presara telemeaua peste cartofi. Se picura restul de ulei si oregano. Se mai dau la cuptor inca 15-20 minute (verificati sa fie facuti cartofii dupa acest timp).
- Se serveste imediat, e mai bun, dar ce ramane poate fi reincalzit la cuptor.
Cartofii cu sosul de rosii si maslinele intra la cuptor
Se adauga telemeaua si se lasa pana se topeste