Chifle aperitiv
Retete aluaturi Retete aperitive
Chifle super moi, cu coaja subtire, usor dulci-sarate. Ideale pentru micul dejun cu lapte sau unt si dulceata sau langa un platou cu aperitive.
Ingrediente
450 gr faina alba (tip 650)
2 lingurite sare
300 gr apa calduta
35 gr miere de albine
8 gr drojdie uscata
2 linguri ulei de masline
fleur de sel sau sare Madon pentru decor
Bucati: 8
- Drojdia, o lingurita de miere si 50 ml apa calduta se amesteca intr-o cana si se lasa la loc cald 10-15 minute, pana vedeti ca face spuma deasupra, semn ca drojdia e activa.
- Restul de miere se dizolva in 250 ml apa calduta.
- Intr-un bol larga se amesteca faina si sarea. Se face o gaura in mijloc si acole se toarna apa cu miere, apa cu drojdie si uleiul. Se amesteca cu mana pana aluatul e legat. Se continua framantarea cu mana inca cateva minute, apoi se framanta o tura in masina de paine sau 3 minute in robot pe modul framantare. Va rezulta un aluat elastic, doar usor lipicios.
- Se aseaza aluatul intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu folie si se lasa la crescut 1 ora, la loc cald (26-30C).
- Se rastoarna aluatul pe masa de lucru data cu faina, si se imparte in 8 bucati egale, incercand sa il manevrati cat mai usor ca sa nu spargeti bulele de aer.
- Formati chiflele, tragand marginile aluatului dedesubt.
- Asezati chiflele in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt. Introduceti tava intr-o punga mare de plastic avand grija sa nu atinga chiflele. Lasati la crescut inca 1 ora la loc caldut.
- In acest timp incalziti cuptorul la 200C. Presarati putina sare grunjoasa pe fiecare chifle. Coaceti chiflele timp de 10-15 minute. Dupa 10 minute le supravegheati si cand sunt placut rumene, le scoateti.
- Sunt bune caldute sau la temperatura camerei. Sunt mai bune in primele 2 zile.