Ciorba de cartofi cu zeama de varza

Retete cu cartofi Retete ieftine Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de cartofi cu zeama de varza

O ciorbita ieftina si invioratoare, inspirata tot de vizita mea la Bran.

Ingrediente

1 kg cartofi
1 ceapa
1 morcov (cca 100 gr)
1 felie telina (cca 50 gr)
1 pastarnac (sau radacina patrunjel; cca 50 gr)
600 ml zeama de varza (moare)
150 gr kaizer (sau costita afumata)
1 lingura faina alba
1 lingurita boia dulce
2-3 fire patrunjel si leustean 
2 linguri ulei
sare, piper

Portii: 5-6

  1. Se toaca ceapa marunt. Se dau pe razatoare zarzavaturile (morcov, telina, pastarnac). Se calesc toate acestea in uleiul incins pana se inmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adauga 5 cani de apa si se fierbe 10 minute.
  2. In acest timp se curata cartofii si se taie cuburi. Se adauga in supa impreuna cu putin piper. Se aduce la fierbere.
  3. Kaizerul se taie felii si se pune la prajit intr-o tigaie fara grasime. Se prajeste, la inceput la foc mic, pana e rumen si isi lasa grasimea in tigaie. Se inclina tigaia sa se scurga grasimea intr-o parte, iar kaizerul se scoate din tigaie si se pune direct in supa, peste cartofii care fierb.
  4. Zeama de varza se pune la fiert intr-o craticioara. Se lasa sa dea 2-3 clocote.
  5. Se adauga faina si boiaua in grasimea ramasa de la kaizer si se amesteca pana devine ca o pasta. Se adauga treptat 3 polonice din supa fierbinte peste faina si se amesteca pana e ca un sos.
  6. Cand cartofii sunt fierti se toarna rantasul in supa si se amesteca sa se dizolve. Se mai fierbe impreuna 2-3 minute. In acest moment ciorba pare deasa si groasa, insa e ok, tineti cont ca trebuie sa mai adaugati zeama de varza.
  7. Se adauga treptat zeama de varza fierbinte. Adaugati pana ciorba e acra dupa gustul vostru (am pus 600 ml). Se drege ciorba de sare daca e cazul.
  8. Se adauga verdeturile tocate si se stinge focul. Se lasa sa stea acoperita cu capac macar 30 minute, apoi se poate servi.

Zarzavaturile se calesc

Zarzavaturile se calesc

Adaugam cartofii si afumatura

Adaugam cartofii si afumatura

Ciorba dupa ce am adaugat rantasul

Ciorba dupa ce am adaugat rantasul

Ciorba dreasa cu zeama de varza

Ciorba dreasa cu zeama de varza

Comentarii (7)

 

marika  acum 10 ani - 7 Februarie 2014 20:21  

finom leves
 

Bogdan  acum 10 ani - 17 Februarie 2014 17:48  

Am incercat-o astazi si este...splendida. Multumim pentru reteta.
 

Cristiana   acum 10 ani - 25 Februarie 2014 14:18  

Azi am facut si eu cirbita asta si vreau sa zic ca este delicioasa, multumesc tare mult de reteta de fapt de multe alte retete. O zi buna
 

laura elena  acum 10 ani - 26 Martie 2014 19:32  

:-& nu stiam pe bune
 

Pishkotzel  acum 7 ani - 21 Ianuarie 2017 13:22  

Buna Ioana. E delicioasa ciorbita asta , acum o fac din nou :) multumim pt reteta
Sper sa devii un pic mai activa pe fb , ai cu ce :)
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Ianuarie 2017 09:35  

merci, Pishkotzel :)
 

Crina  acum 7 ani - 24 August 2017 20:48  

In loc de zeama de varza pot folosi bors ?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...