Ciorba de conopida
Retete cu legume Retete fara gluten Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti Retete de supe si ciorbe
Ciorba de conopida traditionala, usor modificata ca sa se potriveasca dietei mele fara gluten. Anul acesta a fost prielnic pentru conopida. Ati observat cat de frumoasa, alba si spumoasa este pe tarabe? Buna de luat acasa!
Ingrediente
1 conopida medie (cca 800 gr)
1 ceapa medie
1 morcov
1 lingurita seminte de chimen + 1/2 lingurita chimen macinat
1 lingurita boia dulce
150 gr smantana acra (fermentata; 25% grasime)
2 linguri ulei
sare, piper negru macinat
Portii: 4
- Se desface conopida buchete si apoi fiecare buchet in buchetele mai mici.
- Se toaca ceapa marunt. Se taie morcovii rondele subtiri. Se incinge intr-o oala 1 lingura ulei si se calesc legumele la foc mic, amestecand rar, pana se inmoaie fara a se rumeni deloc (cca 15 minute).
- Se adauga 1/2 lingurita boia si se amesteca sa se dizolve in uleiul din oala. Se adauga semintele de chimen.
* daca va place chimenul si va place sa simtiti semintele in mancare, puteti folosi o cantitate mai mare si atunci nu veti mai folosi la final chimenul macinat - Se adauga buchetele de conopida si se acopera cu 1.5 l apa. Se rasneste mult piper negru si sare dupa gust.
- Se aduce continutul oalei la fierbere, se da focul la mic si se fierbe cu capac pana conopida e facuta dar nu terciuita (cca 15 minute; verificati buchetelele mai mici si cand sunt facute treceti la pasul urmator).
- Se scoate intr-un robot cam jumatate din conopida (incercati sa luati buchetelele mai mici, lasandu-le pe cele mai frumoase in supa). Se mixeaza pana se marunteste. Se adauga smantana si 1 polonic de supa fierbinte si se mixeaza pana aveti un piure foarte fin.
- Se toarna treptat acest amestec in supa (aveti grija sa nu clocoteasca), amestecand mereu cu polonicul in timp ce turnati, ca sa nu se branzeasca.
- Intr-o tigaie mica incingeti 1 lingura ulei si cand sfaraie, trageti-o de pe foc si adaugati restul de boia si chimenul macinat. Amestecati bine sa se dizolve condimentele in ulei. Turnati acest amestec in ciorba.
* traditional, ciorba nu se ingroasa cu conopida facuta piure asa cum am procedat la pasul 6, ci cu faina. Astfel, pe langa boia si chimen in ulei se adauga si faina, facandu-se practic un rantas care va ingrosa ciorba.
** in unele zone nu se foloseste deloc boia la ciorba aceasta, ea ramanand alba
Conopida fiarta
"Rantasul"
Ciorba dreasa