Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Ciorba buna din Ardeal... Nimic nu e mai bun decat o ciorba de fasole cu ciolan! Am mai postat ciorbe de fasole, insa aceasta reteta este din "patrimoniul" familiei mele. Ciorba de fasole cu ciolan, exact cum o face mama si bunica.

Ingrediente

fasole(cat luati cu pumnul de 10 ori)
3 morcovi
un ciolan afumat
4 foi dafin
2 cepe
3 linguri faina
1 cana bulion
busuioc(optional)
400 gr smantana
ulei
sare, piper, boia dulce si iute

  1. In prima faza se pune fasolea la fiert in oala cu presiune. Dupa 10 minute de fiert se arunca apa de pe ea si se adauga alta apa fierbinte.
    *Daca schimbati apa nu puneti apa rece fiindca se intareste fasolea si se fierbe mai greu.
    Se mai pun in oala cu fasolea 3 morcovi taiati rondele si ciolanul afumat taiat in bucati ca sa fiarba mai bine. Am lasat la fiert inca 30 minute (din momentul in care incepe sa fluiere oala)
  2. Se face un rantas: intr-o oala am pus ulei de un deget si am pus cepele tocate marunt la prajit. Cand s-a inmuiat ceapa am adaugat faina si am prajit un minut. Am stins cu o cana de apa. Am condimentat cu piper din belsug, sare si 1 lingura plina de boia dulce plus 1 lingurita boia iute.
  3. Am mutat rantasul intr-o sita pe care am scufundat-o in ciorba. Se freaca cu lingura pana se dizolva tot rantasul in ciorba (ceapa care ramane in sita si se arunca)
  4. Am adaugat o cana de bulion, dafinul si busuioc tocat din belsug
  5. Smantana am dizolvat-o intr-un bol folosind ciorba fiebinte de pe fasole, apoi am adaugat incet smantana in ciorba, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase.
  6. Se mai lasa 15 minute la fiert la foc mic
  7. Se drege de sare

Fasole fiarta cu ciolan

Fasole fiarta cu ciolan

Rantas

Rantas

Dizolvam rantasul in ciorba de fasole

Dizolvam rantasul in ciorba de fasole

Adaugam smantana disolvata

Adaugam smantana disolvata

Ciorba de fasole cu ciolan

Ciorba de fasole cu ciolan

Comentarii (115)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 9 August 2014 09:07  

Anna, eu sunt de salaj.
 

stoica ion  acum 9 ani - 26 Iunie 2015 12:11  

Buna, eu sunt de langa, Bucuresti, iubita mea este din salaj, jibou, tu de unde esti, caci dorim detalii pentru anumite retete. Ea este atenta la aceste retete.
 

stoica ion  acum 9 ani - 26 Iunie 2015 12:12  

Eu imi prepar singur in timpul liber mancarea, e rar cei drept insa cand am timp gatesc, cand nu... cumpar conserve :p
 

Ida  acum 8 ani - 9 Iunie 2016 15:14  

Buna Ioana,

Tocmai am facut ciorba de fasole pentru prima data. Dupa reteta ta, bineinteles. Doar ca nu am pus busuioc, nici bulion, nici smantana (nu am vazut niciodata la mama cu ingredientele astea, poate regiunea e de vina, noi suntem din Timisoara si ea e unguroaica).

Oricum, a iesit suuuuper :D am mancat cu ceapa rosie frecata cu sare mare si otet
 

Laura  acum 7 ani - 5 Ianuarie 2017 09:32  

Oau..... Eu pun la ciorba tarhon, in rest.... asa o facea si bunica mea, si maica-mea, si eu , si sper ca si cei ce vin in urma noastra.
Multumesc Ioana!
La multi ani!
 

Alice   acum 3 ani - 5 Decembrie 2020 17:41  

Am facut a mia oara ciorba ta, ca mi.a trimis mama ciolan afumat?. In Bayern nu gasesc. E o reteta de baza si de fiecare data dadeam rantasul prin strecuratoare. De data asta am fost asa de obosita, ca pana sa fac rantasul era fasolea deja fiarta ?. Asa ca mi s.a aratat solutia salvatoare - peste rantas am pus vreo 2 polonice de supa, am lasat sa dea cateva clocote bune si l.am pasat cu blenderul. Dureaza fix 2 min si e varianta pentru lenesi ?. Nefiind o crema fina sau o supa clara, nu se simte diferenta, ca mie oricum unele boabe de fasole mi se sfarama la fiert. Mi.era asa de dor de o ciorba de.acasa si reteta ta e ca a bunicii mele, si ea folosea tarhon (era din Tulghes).
 

Ioana  acum 3 ani - 7 Decembrie 2020 10:51  

nu e solutie pentru lenesi, este o solutie geniala, practica. o tin minte!
 

Alice  acum 3 ani - 7 Decembrie 2020 13:20  

Sper sa o tin si eu minte, haha
 

Jannet  acum 3 ani - 10 Ianuarie 2021 09:35  

Daca pun fasole(cat luati cu pumnul de 10 ori) mananca un pluton din ea.
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Ianuarie 2021 11:01  

da, iese o oala mare.
o sa rescriu in curand reteta ca fie mai clare gramele si marimea oalei.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...