Ciorba de porc ardeleneasca

Retete cu carne de porc Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de porc ardeleneasca

O ciorbita acrisoara cu tarhon si smantana care sunt convinsa ca o sa va placa. Cei din Ardeal stiu deja despre ce este vorba, este foarte apreciata pe la noi. Ciorba de porc cu tarhon este o emblema a gastronomiei ardelenesti. Cel putin in Cluj, la orice restaurant cu specific traditional, o gasesti trecuta in meniu. Cei care nu ati gustat niciodata aceasta ciorba de porc ardeleneasca trebuie sa o faceti degraba sa vedeti ce ati pierdut.

Ingrediente

500 gr carne porc (pulpa sau piept de porc daca o doriti mai grasa)
70 gr orez
1 morcov mare
1 ceapa mare
1 bucata telina
1 bucata pastarnac
1 radacina mica patrunjel
1 /2 ardei gras
200 ml smantana
1 lingura rasa faina
1 lingura buna de tarhon tocat
1/4 legatura patrunjel
sucul de la 1/2 lamaie (sau otet)
2 linguri ulei
sare, piper

  1. Se taie carnea de porc cubulete si se pune la fiert, la foc mediu, pentru 45 minute in 2 l apa rece. In primele 15 minute de fierbere supa se spumeaza.
  2. In uleiul incins adaugam ceapa tocata fin, morcovul, telina, patrunjelul radacina si pastarnacul date pe razatoarea mare, plus ardeiul taiat cubulete. Se calesc la foc mic pentru 10 minute, pana legumele se inmoaie un pic.
    * telina, patrunjelul si pastarnacul aveau in total 100 gr
  3. Se adauga zarzavaturile in supa, plus piper si 1 lingurita de sare si se mai fierbe inca 15-20 minute. Se da apoi focul la mic astfel inca supa sa nu mai clocoteasca.
  4. In acest timp, orezul se fierbe separat si apoi se scurge.
  5. Smantana se freaca cu faina si apoi se dizolva cu 5 polonice supa fierbinte, adaugate pe rand. Apoi se toarna smantana incet in oala cu supa, amestecand continuu pentru a nu se branzi.
  6. Se adauga tarhonul tocat si suc de lamaie dupa gust (eu am pus 2 linguri suc de lamaie) si se mai lasa 10 minute pe foc foarte mic. Se gusta de sare.
    * eu am folosit tarhon in otet; pentru acrirea ciorbei, in loc de suc de lamaie puteti folosi otetul de pe tarhon; se poate folosi si tarhon proaspat pe care il opariti si apoi il tocati.
  7. Se adauga orezul si patrunjelul tocat marunt in ciorba de porc si se stinge focul.

Fierbem carnea cu zarzavaturi

Fierbem carnea cu zarzavaturi

Dregem ciorba cu smantana

Dregem ciorba cu smantana

Comentarii (177)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 5 ani - 3 Iunie 2019 12:29  

Da, ar merge cartofii in aceasta combinatie, dar daca pui mai multi, o sa lase admidon si va ingrosa supa daca folosesti cantitatea de apa data in reteta.
 

Veronica  acum 4 ani - 11 Martie 2020 20:10  

Mega buna supica; tarhonul face toata treaba! Ma duc sa-mi mai pun o portie! Merci o data si inca o data si de o suta de ori, ca de cel putin o suta de ori am gatit cu ajutorul tau!
 

Cris  acum 4 ani - 25 Aprilie 2020 18:27  

Foarte buna reteta. Eu am acrit cu macris si a iesit super!
 

Mihaela F  acum 3 ani - 6 Mai 2021 18:30  

Buna. Cata telina se pune. 1 felie sau o telina intreaga. Intreb pentru ca la '1 bucata pastarnac' ma gandesc ca se pune 1 pastarnac intreg, insa 1 telina poate ar da gust ciudat.
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Mai 2021 14:43  

1 bucata telina, e rondea de telina, taiata cam la grosimea unui deget. ochiometric, cam cat morcov, aprox. atata sa fie si telina
 

Constantin  acum un an - 30 Decembrie 2022 15:34  

Ciorba asta acrisoara te stampara dupa un chef (betie}
 

Maria  acum 6 luni - 7 Mai 2024 11:05  

2 litri de apa nu e cam putin?
 

Ioana  acum 6 luni - 7 Mai 2024 13:44  

Maria, eu fac supele si ciorbele concentrate si dese (vezi si la supa de pui folosesc mai putina apa sa iasa super concentrata), doar asa imi par gustoase. Dar daca dupa primul pas ti se pare ca a scazut prea mult, poti sa mai completezi cu apa fierbinte. poti pune si capacul ca sa se reduca mai incet, dar nu dupa ce ai adaugat smantana.
 

Maria  acum 6 luni - 7 Mai 2024 14:00  

Multumesc frumos!
 

Cristi  acum 5 luni - 30 Iunie 2024 15:05  

:)) ce ciorba e aia in 2l de apa ? Lucrii cu pompierii langa tine..
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...