Ciorba radauteana
Retete cu carne de pui Retete romanesti Retete de supe si ciorbe
Ciorba radauteana este o supa de pui cu smantana si usturoi. Eu o numesc "ciorba de burta de pui", fiindca este asemanatoare si la modul de preparare si la aspect cu ciorba de burta.
Ingrediente
2.5 l supa de pui (1/2 pui, morcovi, telina, radacina patrunjel)
350 gr smantana grasa (25%)
1 lingura faina
1 ardei iute
7 catei usturoi
sare
piper alb
1 lingura otet (optional, eu nu pun)
- Se prepara supa de pui dupa reteta de aici, pana la pasul 4 (inclusiv). Eu am facut supa pe un pui intreg (au iesit 5 l supa) si am impartit-o in doua, folosind pentru reteta de fata 2.5 l supa si 1/2 din pui.
- Am pus supa strecurata pe foc mic (cea mai mica putere, supa nu mai are voie sa clocoteasca de acum, doar o tinem fierbinte).
- Carnea de pe 1/2 din pui am luat-o de pe oase si am desfacut-o fasiute. Ardeiul iute l-am taiat rondele si am scos semintele. Verificati ardeiul sa fi iute.
- Intr-un bol am frecat smantana cu faina si apoi am dizolvat-o cu supa fierbinte, am adaugat vreo 5 polonice pe rand si am omogenizat compozitia bine sa nu fie cocoloase.
* facem acest pas ca sa nu se branzeasca smantana cand o adaugam in supa; cu cat smantana e mai grasa, cu atat sansele sa se branzeasca sunt mai mici. - Adaugam smantana incet in supa si amestecam des.
- Adaugam fasiile de carne si ardeiul iute in supa.
- Frecam cateii de usturoi cu sare si apoi adaugam putina supa peste ei, ca sa obtinem un mujdei concentrat. Turnam mujdeiul in supa, dar printr-o sita deasa (ca sita de ceai) ca sa nu ajunga bucati de usturoi in supa. Dupa ce ati amestecat bine, verificati daca e destul de usturoiata ciorba pentru gustul vostru, si daca mai trebuie, mai faceti o portie de mujdei.
- Adaugati otetul daca doritit si dregeti supa de sare si piper.
- Lasam pe foc (tot pe mic) inca 10 minute.
* cand e gata ciorba puteti sa-i dregeti "fata" prin calirea unui morcov in putin ulei si apoi turnati uleiul (fara morcov) in ciorba. N-am facut asta acum fiindca eu servesc ciorbita cu extra chili, ca sa fie iute si arata bine asa in farfurii.