Ciorba taraneasca

Retete cu legume Retete cu carne de porc Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Clujul e alb! De cateva zile ninge incet, parca ar cerne, dar zapada s-a asezat deja de o palma. E pufoasa si curata, numai buna pentru bulgarit. Dupa aceea ne incalzim cu aceasta ciorbita taraneasca vitaminizanta si eventual un vin fiert.

Ingrediente

1 kg carne (de porc)
1 ceapa mare (cca 100 gr)
1 radacina patrunjel (cca 100 gr)
1 bucata telina (cca 100 gr)
2 morcovi (cca 200 gr)
2 cartofi (cca 300 gr)
varza alba (cca 300 gr)
conopida (cca 200 gr)
1 ardei mic (cca 50 gr)
2 rosii (cca 200 gr)
150 gr mazare (din conserva)
200 ml bulion (sau o lingura de pasta de rosii dizolvata cu putina supa)
1 lamaie
1/2 legatura verdeata (leustean, patrunjel sau tarhon)
3 lingurite sare
3 linguri ulei

  1. Se taie carnea cubulete, lasand si cateva cubulete cu grasime. Se pun intr-o oala si se adauga 3.5 l apa rece. Se fierbe totul la foc mediu pentru cca 1 ora, pana carnea e fiarta. Nu trebuie sa fie frageda inca, dar sa fie comestibila in acest punct. In acest timp nu uitati sa o spumati de cateva ori. Apoi stergeti marginea oalei cu un servetel umed.
  2. In acest timp se taie cubulete mici zarzavatul (ceapa, morcovii, radacina de patrunjel si telina). Se calesc apoi in uleiul incins pana ceapa se inmoaie.
    * cine nu doreste prajeli poate sari peste acest pas, este mai mult pt. "fata" supei
  3. Se adauga zarzavaturile calite in oala cu carne plus 1 lingurita sare. Se continua fierberea pentru 10 minute.
  4. Se desface conopida buchetele, cartofii se taie cuburi, ardeiul cubulete mici si varza patratele. Se adauga si ele in oala plus inca 1 lingurita de sare si se mai fierbe totul cca 30 minute, pana conopida si cartofii sunt fierti (dar nu moi!).
  5. Se adauga rosiile taiate cubulete (le puteti decoji daca doriti; puteti folosi rosii din conserva), mazarea si bulionul. Se mai fierbe totul inca 10 minute.
  6. Stingem focul si gustam ciorba de sare (eu am mai pus inca 1 lingurita). Apoi acrim ciorba cu suc de lamaie (sare de lamaie, suc de pe ardei iuti murati sau bors) dupa gust. Puneti la inceput sucul de la 1/2 lamaie si mai adaugati daca va place mai acrisoara.
  7. Adaugam in ciorba taraneasca verdeturile tocate marunt. Eu am pus de data asta doar patrunjel.
  8. Ciorba taraneasca se serveste simpla, cu smantana sau cu ardei iute murat.

Carnea la fiert

Zarzavaturi calite in ulei

Zarzavaturile se fierb in supa 10 min.

Conopida, varza, cartofi si ardei

Le adaugam in supa si fierbem inca 30 min.

Rosiile, mazarea si bulionul se fierb inca 10 min.

Ciorba taraneasca

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...