Ciuperci gratinate
Retete aperitive Retete cu ciuperci Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Rusia
Cand am cumparat cascavalul cu trufe m-am gandit special la acest aperitiv cald din Rusia. Fiindca este destul de caloric si l-am pregatit seara, pentru cina, am pus alaturi doar cate o felie de paine prajita si un pahar de vin rosu tanar si usor.
Incercati si voi combinatia, adaugati o carte buna si va garantez ca serile reci de iarna vor deveni mult mai frumoase.
Ingrediente
300 gr ciuperci champignon
150 gr smantana acra calduta
50 ml lapte caldut
1 lingura unt (cca 30 gr)
1 lingura rasa faina alba
50 gr branza cu trufe (sau un cascaval bun, emmentaler)
2 linguri ulei
sare, piper negru
Portii: 2
- Se taie ciupercile felii. Se soteaza in doua ture intr-o tigaie larga. La fiecare tura se incinge 1 lingura ulei si se soteaza ciupercile la foc mare pana incep sa fie usor rumene pe alocuri. Se amesteca des in ele. Se scot cupercile pe o farfurie si se condimenteaza cu sare si piper negru.
- In aceeasi tigaie se adauga untul si se topeste. Se adauga faina si se amesteca pana se absoarbe total in unt.
- Se adauga smantana incalzita in prealabil la foc mic. Se amesteca pana devine totul ca o pasta groasa (1 minut maxim). Se adauga laptele caldut, in fir subtire si amestecandu-se tot timpul. Se mai fierbe 1 minut.
* pentru o aroma mai intensa a sosului, puteti adauga 1/2 lingurita pudra de ciuperci de padure in el - Se adauga in sosul alb ciupercile sotate si se amesteca. Se ia tigaia de pe foc. Se drege sosul de sare.
- Se ung cu unt 2 forme mici ceramice (de 125 ml fiecare). Se impart ciupercile cu sos in ele. Se presara din belsug cu branza cu trufe razuita.
* eu am folosit un vas cocotte de 250 ml - Se dau formele la cuptor, la 200C pentru 15 minute, pana branza e rumena. Daca doritit o crusta mai rumena, la final puteti porni cuptorul pe grill pentru cateva minute.
- Se serveste imediat, cu paine prajita.
Branza cu trufe
Ciupercile sotate
Adaugam smantana in sos
Adaugam laptele si apoi ciupercile in sos
Vasul pregatit pentru cuptor