Clatite cu sufleu de vanilie si mere
Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene
Magia clatitelor. Clatitele fine imbratiseaza norii de sufleu de vanilie, in timp ce merele imbatate in coniac si anason iti seduc simturile.
Ingrediente
1 portie clatite (5 clatite in tigaie de 24-25 cm)
1/2 portie crema de vanilie (din 250 ml lapte)
2 albusuri (cele ramase de la crema de vanilie)
15 gr zahar pudra
Mere aromate
3 mere mari (soi mai dulce)
50 gr unt
1 lingura zahar
3 linguri cognac
1 varf de cutit anason macinat
25 gr migdale feliate prajite
Portii: 5
- Prima data se prepara crema de vanilie dupa instructiunile de aici. Se lasa sa se raceasca complet. Poate fi preparata cu 1-2 zile inainte.
- Pentru mere, acestea se taie cubulete. Se topeste untul intr-o tigaie larga si se adauga merele, anasonul si zaharul. So soteaza la foc mediu, amestecan din cand in cand, pana merele se inmoaie (2-3 minute). Gustati pe final ca sa vedeti daca e suficient de dulce si mai adaugati putin zahar daca mai trebuie. Turnati cognacul mai lasati la foc mare inca 30 secunde, doar sa se evapore alcoolul.
- Preparati clatitele dupa instructiunile de aici, folosind o tigaie de 24-25 cm diametru. Nu rumeniti prea tare clatitele, se vor mai coace in cuptor la ultimul pas.
- Intr-o tigaie incinsa, fara grasime rumeni usor feliile de migdale. Amestecati des pana au o culoare placuta.
- Bateti cele 2 albusuri ramase de la crema de vanilie pana devine spuma moale. Incepeti sa adaugati zaharul pudra treptat, in 4 transe, mixand dupa fiecare transa. Va opriti cand spuma e ferma si daca intoarceti bolul nu curge.
- Amestecati spuma in crema de vanilie, adaugand-o treptat, in 3-5 transe si amestecand usor cu un tel dupa fiecare transa.
- Puneti cate 2 linguri de spuma de vanilie pe jumatatea unei clatite. Intindeti usor spuma pe clatita, folosind dosul lingurii. Aduceti partea goala a clatitei peste spuma. Mai adaugati acum inca 1 lingura de spuma pe jumatatea clatitei, fara a o intinde de data asta. Aduceti partea ramasa goala peste spuma. Practic veti obtine o clatita impaturata in 4.
- Umpleti toate clatitele in acest mod si le transferati cu grija in tava cuptorului cu hartie de copt.
- Coaceti clatitele in cuptorul preincins la 190C, timp de 8-10 minute. Stati cu ochii pe ele in ultimele minute, veti vedea sufleul umflat, dar nu lasati clatitele sa se rumeneasca prea mult, vor deveni tari.
- Transferati cate o clatita pe farfurii de desert. Asezati cate 2 linguri de mere deasupra si apoi presarati felii de migdale. Serviti imediat.