Clatite cu sufleu de vanilie si mere

Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene

Magia clatitelor. Clatitele fine imbratiseaza norii de sufleu de vanilie, in timp ce merele imbatate in coniac si anason iti seduc simturile.

Ingrediente

1 portie clatite (5 clatite in tigaie de 24-25 cm)
1/2 portie crema de vanilie (din 250 ml lapte)
2 albusuri (cele ramase de la crema de vanilie)
15 gr zahar pudra

Mere aromate

3 mere mari (soi mai dulce)
50 gr unt
1 lingura zahar
3 linguri cognac
1 varf de cutit anason macinat

25 gr migdale feliate prajite

Portii: 5

  1. Prima data se prepara crema de vanilie dupa instructiunile de aici. Se lasa sa se raceasca complet. Poate fi preparata cu 1-2 zile inainte.
  2. Pentru mere, acestea se taie cubulete. Se topeste untul intr-o tigaie larga si se adauga merele, anasonul si zaharul. So soteaza la foc mediu, amestecan din cand in cand, pana merele se inmoaie (2-3 minute). Gustati pe final ca sa vedeti daca e suficient de dulce si mai adaugati putin zahar daca mai trebuie. Turnati cognacul mai lasati la foc mare inca 30 secunde, doar sa se evapore alcoolul.
  3. Preparati clatitele dupa instructiunile de aici, folosind o tigaie de 24-25 cm diametru. Nu rumeniti prea tare clatitele, se vor mai coace in cuptor la ultimul pas.
  4. Intr-o tigaie incinsa, fara grasime rumeni usor feliile de migdale. Amestecati des pana au o culoare placuta.
  5. Bateti cele 2 albusuri ramase de la crema de vanilie pana devine spuma moale. Incepeti sa adaugati zaharul pudra treptat, in 4 transe, mixand dupa fiecare transa. Va opriti cand spuma e ferma si daca intoarceti bolul nu curge.
  6. Amestecati spuma in crema de vanilie, adaugand-o treptat, in 3-5 transe si amestecand usor cu un tel dupa fiecare transa.
  7. Puneti cate 2 linguri de spuma de vanilie pe jumatatea unei clatite. Intindeti usor spuma pe clatita, folosind dosul lingurii. Aduceti partea goala a clatitei peste spuma. Mai adaugati acum inca 1 lingura de spuma pe jumatatea clatitei, fara a o intinde de data asta. Aduceti partea ramasa goala peste spuma. Practic veti obtine o clatita impaturata in 4.
  8. Umpleti toate clatitele in acest mod si le transferati cu grija in tava cuptorului cu hartie de copt.
  9. Coaceti clatitele in cuptorul preincins la 190C, timp de 8-10 minute. Stati cu ochii pe ele in ultimele minute, veti vedea sufleul umflat, dar nu lasati clatitele sa se rumeneasca prea mult, vor deveni tari.
  10. Transferati cate o clatita pe farfurii de desert. Asezati cate 2 linguri de mere deasupra si apoi presarati felii de migdale. Serviti imediat.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...