Clatite de varza

Retete aperitive Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Saptamana trecuta am testat prima data aceste clatite de varza (am  facut varianta simpla) si au iesit un pic prea dense. Saptamana aceasta le-am refacut (in varianta japoneza), am modificat proportia ou-faina si au iesit tare bune, de data asta varza a fost vedeta. Varza ramane semi-crocanta si isi pastreaza gustul proaspat, asa ca aceste clatite nu vor avea mirosul si gustul specific de varza calita. Ca sa va faceti o idee, varza are acelasi gust ca si cea din stir-fry-urile chinezesti.

Mi-au placut ambele variante, dar inclin spre cea japoneza, e mai interesanta.

Nota: daca mergeti pe varianta japoneza si folositi dashi, mancarea nu va mai fi ovo-vegetariana

Ingrediente

250 gr varza alba (taiata fideluta fina)
1 morcov mic
3 fire ceapa verde
5-6 fire patrunjel
3 oua
40 gr faina alba (1 lingura cu varf)
sare
ulei (pentru uns tigaia)

Varianta simpla

2 fire marar
ardeiu iute rosu (sau fulgi de chili; optional)
piper negru macinat

Varianta in stil japonez

1 lingurita sos de soia
1/2 lingurita ulei de susan
1/4 lingurita dashi instant

Bucati: 12

  1. Varza se taie fideluta cat mai fina (cu un cutit sau folosind o razatoare de genul acesta). Taiati doar partea de frunze din varza, evitati partile tari ale cotorului. Pentru aceasta reteta este suficienta 1/2 varza mica. Se da morcovul pe razatoarea mica.
  2. Se presara varza cu 1 lingurita sare si se framanta pana se inmoaie bine de tot (va scadea volumul verzei la jumatate si va veti simti mainile umede).
  3. Adaugati ceapa tocata rondele si patrunjelul tocat fin. Daca mergeti pe varianta simpla, adaugati acum mararul si ardeiul iute tocat fin si rasniti putin piper negru.
  4. Separat bateti bine ouale si adaugati faina. Amestecati pana nu se mai vad cocoloase. Daca mergeti pa varianta japoneza, adaugati in oua sosul de soia, uleiul de susan si dashi (dizolvat inainte in 1 lingura apa fierbinte). Omogenizati.
  5. Adaugati varza in amestecul de oua si amestecati foarte bine.
  6. Incingeti foarte bine o tigaie larga. Ungeti-o cu ulei (ca la clatitele clasice). Dati focul aproape la mic.
  7. Luati cate o lingura cu varf din amestecul de varza si puneti-l in tigaie. Cu dosul lingurii nivelati movilita sub forma de clatita plata. Aveti grija la "varfurile" de varza care ies pe margine, trageti-le inauntru, au tendinta sa se arda. Faceti cate 3-4 clatite pe tura, fara a le inghesui.
  8. Prajiti clatitele in jur de 4 minute pe prima parte si 3 minute pe a doua. Dupa fiecare tura, ungeti din nou tigaia. Inainte de fiecare tura, amestecati compozitia de clatite, oul are tentinta sa se adune la fund.
    * daca clatitele se rumenesc prea repede sau se inegresc in loc sa se rumeneasca frumos e semn ca focul e prea puternic, doar dati focul la mai mic
    **varza si ceapa verde sunt dulci cand se prajesc, asa ca e bine sa dregeti aluatul de sare pe parcurs; de aceea
    intotdeauna prajesc doar 1 clatita de test la inceput, o gust si apoi dreg compozitia de sare
  9. Clatitele sunt bune calde sau la temperatura camerei. Le asezati pe farfurie cu prima parte prajita in sus (sunt mai aratoase pe acea parte). Se pot servi cu smantana/iaurt (pentru varianta simpla) sau cu maioneza aromata cu wasabi (pentru varianta japoneza).

Compozitia de clatite

Movilite turtite in tigaie

Clatitele se prajesc pe a doua parte

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...