Cornulete cu mac
Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene
Pernite pufoase umplute cu mac. Aluatul e usor, ca un foietaj, iar umplutura e usor dulce. Au fost asa bune duminica seara cu o cana de lapte! Gandurile mele au calatorit catre un sat din nordul Ungariei si catre Judit de la care am reteta.
Ingrediente
225 gr faina alba tip 550
45 gr faina tip 480 (sau 000)
150 gr smantana acra (fermentata; 25%)
180 gr unt rece (82%)
1 ou mic
1/8 lingurita sare
zahar pudra vanilat
Umplutura de mac
150 gr mac
25 gr gris
100 gr zahar
1 plic zahar vanilat
150 ml lapte
Bucati: 60
- Se pune faina si untul taiat cuburi in robot si se mixeaza scurt (cateva pulsuri) pana faina arata ca un pesmet. Se toarna peste faina smantana amestecata cu oul si sarea si se framanta usor cu mana doar pana aluatul se leaga.
- Se imparte aluatul in 3 sau 4 bucati egale se invelesc bucatile in folie de plastic, se aplatizeaza cu mana si se dau la frigider cateva ore (ideal ar fi sa stea peste noapte).
- Se macina macul cu grisul si zaharul in masina de cefea. Se amesteca cu laptele si se aduc la fierbere. Se lasa sa dea cateva clocote (cca 2-3 minute). Se lasa umplututa sa se raceasca complet.
- Se scoate cate o bucata de aluat din frigider. Pe masa de lucru intindeti hartie de copt (eu am folosit folia de plastic in care au fost invelite, dar e mai usor cu hartie de copt).
- Intindeti aluatul foaie subtire si taiati marginile ca sa obtineti un dreptunghi sau un patrat. Daca aluatul devine usor lipicios pe alocuri cand il intindeti, dati sucitorul cu faina si presarati putina faina si pe foaie.
- Pe latura mica, la mica distanta de margine puneti umplutura folosindu-va de o lingurita. Umplutura sa fie de vreo 2 cm. Rulati aluatul peste umplutura si cand umplutura nu se mai vede, cu un cutit ascutit taiati foaia chiar pe langa zona de suprapunere. Ajutati-va de hartia de copt de dedesubt ca sa rulati aluatul peste umplutura. Trageti ruloul obtinut putin mai in spate si apoi taiati cu un cutit subtire si ascutit bucatele de cca 2-3 cm. Asezati cornuletele cu zona rulata dedesubt, in tava acoperita cu hartie de copt. Repetati pana terminati toata foaia.
* repetati cu celelelate bucati de aluat
** cornuletele vor intra in doua tavi de cuptor - Dati tavile cu cornuletele la frigider 10 minute, pana se incinge cuptorul.
- Coaceti cornuletele la 200C timp de 15-17 minute, pana sunt usor rumene deasupra.
- Cand le luati din tava le treceti fierbinti prin zahar pudra (vanilat). Sunt minunate cu o cana de lapte.
Faina si untul amestecate pana arata ca pesmetul
Aluatul
BUcatile aplatizate intra la frigider
Umplutura pe margine
Rulam pana nu se mai vede umplutura
Separam ruloul de restul foii
Taiem ruloul bucati
Cornuletele in tava
Cornuletele coapte