Crema de zahar ars
Retete desert Retete cu ou Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
A trecut oboseala, mahmureala si lehamitea la auzul cuvantului "mancare", toate urmari ale nuntii fratelui meu. Asa ca m-am gandit sa ne rasfatam cu un desert fin. Cu ocazi asta sarbatorim si cei 10.000 fani e-retete de pe facebook. Ce ziceti? Serviti o crema de zahar ars?
Nota: cand o pregatesc doar pentru mine si sotul meu folosesc 1 ou + 3 linguri zahar + 200 ml lapte + putina esenta vanilie la compozitia de lapte. Iar vasul il caramelizez cu 2 linguri rase de zahar.
Ingrediente
1 l lapte
5 oua
200 gr zahar
1 plic zahar vanilat
Caramel
8 linguri zahar
Portii: 5
- Intr-un vas se caramelizeaza zaharul la foc foarte mic, pana capata o culoare aurie. Se tapeteaza cu el 5 vase individuale termorezistente (de 250 ml), inclusiv pe margini. Se lasa vasele la racit.
* eu prefer sa caramelizez cate 1 1/2 linguri de zahar in fiecare vas individual fiindca merge mai usor si fara mizerie - In acest timp se freaca ouale cu zaharul (inclusiv cel vanilat) pana zaharul se topeste. Se adauga treptat laptele si se incorporeaza bine.
* in loc de zahar vanilat puteti folosi 1 lingurita esenta de vanilie - Cand formele sunt reci se toarna compozitia de lapte in ele.
- Se pun formele intr-o tava si se toarna apa calduta in tava, astfel incat sa ajunga la mijlocul formelor (bain-marie). Se da tava la cuptor la 150C pentru 1 ora si apoi inca 15 minute la 170C.
- Cand scoteti crema din cuptor, daca o atingeti va tremura ca si raciturile. Se trece usor cu un cutit pe margininile formelor. Se lasa la racit si apoi se dau la frigider.
- Cand le serviti, le rasturnati pe cate o farfurioara. Le puteti decora cu frisca sau inghetata.
Amestecul de lapte in vasul caramelizat
Scoasa din cuptor
Crema de zahar ars