Creme brulee
Retete desert Retete din Franta Retete cu ou Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Miercuri plec intr-un scurt concediu, asa ca ma grabesc sa mai postez cateva deserturi fine, ca sa aveti cat mai multe optiuni pentru 14 februarie. Si nu cred ca exista desert mai fin decat creme brulee, un desert de origine franceza sau engleza... nu se stie exact... cele doua natii se cam cearta pe aceasta reteta, desi prima mentiune asupra ei a aparut la francezi exact in forma in care o cunoastem azi. Insa sub alte forme, usor diferite, primele mentiuni au aparut la englezi. Si apoi au mai venit si spaniolii spunand ca a lor crema catalana a fost prima. Dar noi sa-i lasam pe ei sa se ciondaneasca cat vor si sa ne savuram crema in liniste.
Ingrediente
500 ml frisca nebatuta (smantana dulce)
4 galbenusuri
4 linguri rase zahar + 4 lingurite zahar
1/2 pastaie vanilie(sau esenta de vanilie)
1 varf cutit sare
Portii: 2-4
- Intr-o oala punem smantana dulce, continutul pastaii de vanilie si 2 linguri zahar si lasam la foc mic pana zaharul se dizolva. Nu trebuie sa fiarba, doar sa se topeasca zaharul. Luam de pe foc si lasam la racit.
* puteti adauga si alte arome desi vanilia e aroma clasica; cateva sugestii: cardamom, coaja de portocala si scortisoara (ca si in crema catalana), coaja de lamaie, nucsoara si coaja de lamaie etc.
** nu uitati sa puneti pastaia de vanilie in sticluta de esenta ;) - In acest timp frecam galbenusurile cu 2 linguri de zahar pana zaharul se topeste complet.
- Adaugam sarea si esenta de vanilie (daca nu ati folosit pastai de vanilie) peste oua si apoi incepem sa turnam incet frisca care acum e doar calduta.
- Punem compozitia obtinuta in 2-4 boluri termorezistente (depinde cat de mari doriti portiile). Daca ati optat pentru arome de genul cojii de portocale, nu uitati sa turnati crema in boluri printr-o sita fina.
- Asezam bolurile intr-o tava in care turnam apa fierbinte care sa ajunga pana la jumatatea formelor.
- Dam tava la cuptor la 130 pentru cca 45-55 minute.
- Lasam sa se raceasca si apoi dam formele la frigider peste noapte (minim 4 ore).
- Presaram cate 1 lingurita de zahar peste crema si asezam bolurile sub grill (focul in cuptor sa vina de sus) cam la 10 cm distanta de flacara. Lasam pana zaharul capata o culoare auriu-maronie. Scoatem formele, presaram iar cate 1 lingurita de zahar pe fiecare si iar dam sub grill pana si cel de-al doilea strat de zahar se caramelizeaza. Atentie! Cat timp bolurile sunt sub grill nu va dezlipiti de cuptor, zaharul se arde foarte repede, dureaza in jur de 1-2 minute, trebuie sa stati cu ochii pe el. In lipsa unui cuptor cu grill, zaharul se poate carameliza cu o torta speciala pentru asa ceva.
Primul strat de zahar caramelizat
Al doilea strat de zahar caramelizat