Cuburi de vinete si dovlecei fripte cu iaurt si sos de rosii
Retete aperitive Retete cu iaurt Retete cu legume Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete turcesti
O salata-aperitiv: cu vinete, sos de rosii si iaurt, chintesenta aperitivelor turcesti.
Ingrediente
1 vanata medie (cca 450 gr)
1 dovlecel mic (cca 250 gr)
4 fire patrunjel
100-150 gr iaurt gras (sau grecesc)
2 prize chili (pul biber)
2 prize chimion (cumin)
sare, piper negru
ulei
Sos de rosii cu ghimbir
400 gr rosii coapte
1 ceapa mica (cca 30 gr)
1 bucatica ghimbir (cca 10 gr)
1 priza zahar
1 lingura ulei
sare
Portii: 4
- Vanata si dovlecelul de taie cuburi de aprox. 1.5 cm. Se presara cu sare, se amesteca bine, apoi se pun pe servetele de hartie si se lasa la scurs pana terminati sosul.
- Sosul: intr-o tigaie larga se toaca ceapa marunt si se caleste in uleiul incins pana se inmoaie bine de tot. Se adauga ghimbirul dat pe razatoarea mica (trebuie sa obtineti 1/2 lingurita piure) si se caleste inca 1 minut.
- Se adauga rosiile date pe razatoare, zaharul, sare si piper dupa gust. Se aduce la fierbere. Se da focul pe mediu si se fierbe, amestecand din cand in cand, timp de aprox 5-7 minute, pana sosul e scazut bine de tot.
- Se mixeaza sosul in blender si daca-l doriti foarte fin, il puteti trece printr-o sita, sa eliminati samburii.
- Se incinge ulei intr-o tigaie larga (25 cm sau mai mare) si se frig cuburile de legume in transe, fara a le inghesui. Pentru vinete aveti nevoie de 3-4 linguri ulei/transa, iar pentru dovlecei, doar 1 lingura de ulei/transa. Timpul de prajire este de aprox 5 minute/transa pentru vinete si 10 minute/transa pentru dovlecei. Cat se prajesc, se amesteca des in legume, ca sa se rumeneasca pe toate partile.
* o metoda mai buna cand faceti cantitate mai mare sau pur si simplu daca doriti o versiune mai dietetica, este sa stropiti legumele cu 2 linguri de ulei, sa le puneti rasfirate in tava cuptorului si sa le coaceti la 200C pana sunt rumene, amestecand in ele la jumatatea timpului de coacere (aprox 25 minute); cand le scoateti, daca legumele par uscate, mai stropiti-le cu 1 lingura de ulei si amestecati. - Scoateti toate legumele fripte intr-un vas si condimentati-le cu sare si piper dupa gust, adaugati chimion si pul biber daca le doriti picante. Amestecati. Lasati-le sa se racoreasca.
- Servire: puneti legumele fripte pe o farfurie larga (sau un platou), acoperiti-le cu sos de rosii si apoi cu iaurt. Treceti cu o lingurita prin sos, doar cat sa se marmoreze un pic. Presarati cu patrunjel tocat. E bun caldut sau la temperatura camerei, cu lipie libaneza.
Legumele cu sare la scurs
Sos de rosii cu ghimbir
Legumele fripte condimentate
Comentarii (26)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 16 Ianuarie 2015 09:24
daca te interesa cu ADEVARAT o varianta mai dietetica, vedeai ca la pct. 5, textul italic, e trecuta varianta de coacere a legumelor in cuptor. iti recomand sa-ti reversi frustrarile matinale in alta parte, mesaje de genul celui de-al doilea nu-si au locul aici.Liza acum 9 ani - 1 Aprilie 2015 12:24
Acum le-am incercat. Sunt delicioase. Si nu sunt prea grase, cum ma temeam. Eu am folosit pasta de ghimbir si usturoi, care a dat o aroma deosebita sosului. Iar iaurtul racoritor asezat deasupra acestor bucate le face minunate.Ioana, site-ul tau este primul in topul preferintelor mele. Este foarte bine structurat, cu multiple informatii, ceea ce mi-a dat curajul sa incerc multe feluri inedite de bucate!
Felicitari pentru paginile pline de promisiuni culinare delicioase!
Ioana acum 9 ani - 1 Aprilie 2015 13:35
ma bucur, Liza, ca ti-a cazut asa bine mancarea asta si pentru ca esti increzatoare cand te afli in bucatarie.olga acum 9 ani - 20 Iulie 2015 14:49
Absolutely delicious, again ;)Multumesc frumos, minunata Ioana!
Simona acum 9 ani - 11 Septembrie 2015 20:22
Legumele le-am facut la tigaia gratar de fonta si am pus busuioc proaspat in loc de patrunjel, asta aveam.Rezultatul, 3 stele Michelin de la sotul meu care si-a pus si parmezan in farfurie.
Multumim frumos pentru inca o cina reusita.
Ioana acum 9 ani - 12 Septembrie 2015 10:52
sa va fie de bine! si la cat mai multe stele Michelin, Simona! :)Sandra acum 7 ani - 11 Decembrie 2016 18:26
Buna, Ioana ! tu ce fel de cumin folosesti ? nu sunt obisnuita cu condimentul asta si nu stiu care ar fi mai de calitate...prima data am luat ceva arabesc de la carrefour, raionul cu produse internationale, destul de scump dar era si mare pachetul..nu am mai gasit si am luat varianta de la kamis, mi se pare foarte diferita de prima..tind sa cred ca cea de la kamis nu e buna, dar poate ma insel eu...Ioana acum 7 ani - 12 Decembrie 2016 08:48
primul era cel bun, acela era cumin (chimion). cel de la Kamis era caraway (chimen). bun si el dar nu in aceasta reteta. si tottal diferit, ai dreptate.Sandra acum 7 ani - 12 Decembrie 2016 18:43
Nu, nu, au scos recent si de la kamis chimion, pana acum nu mai vazusem nici eu :D. Si chiar daca initial mi s-a parut putin diferit, cam intepator oarecum fata de primul, pot spune ca a fost neasteptat de delicioasa mancarea :D . Multumesc frumos de idee ! :)Ioana acum 7 ani - 13 Decembrie 2016 09:29
ce bine, va fi mai usor de gasit acum!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email