Cum facem unt clarifiat
Untul clarifiat (sau ghee) este ideal pentru prajire, fiindca are punctul de fumegare foarte ridicat. Asadar cand doriti sa sotati sau sau prajiti in unt, aceasta este solutia.
Ingrediente
unt fara sare (80% grasime)
- Se pune untul intr-o craticioara larga. Se topeste la foc foarte mic (pe ochiul mic al aragazului).
- La un moment dat veti auzi ca incepe sa improaste si veti vedea ca deasupra se aduna o spuma alba. Curatati cu o lingura spuma de deasupra. Tot timpul focul sa fie la mic. Dureaza undeva spre 10 minute (depinde si de cantitatea de unt pe care o clarificati).
- Cand nu se mai formeaza deloc spuma deasupra luati craticioara de pe foc si strecurati untul (care acum e transparent si auriu) prin tifon. Veti vedea ca pe fundul craticioarei mai raman reziduuri albicioase.
- Untul clarifiat strecurat se pastreaza la frigider, intr-un borcan.
Untul topit face spuma pe care o curatam
Untul fara spuma