Cum prajesc carnatii afumati
Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete romanesti
Aceasta e tehnica mea de prajire a carnatilor traditionali afumati. Nu crapa si nu stropesc plita. Tehnica e foarte simpla: prima data ii fierb in putina apa ca sa se faca pana in centru si sa-si lase grasimea, apoi ii las sa se rumeneasca in propria grasime.
Daca doriti sa-i faceti la cuptor, folositi reteta de costite la cuptor, doar ii asezati in tava printre costite.
Ingrediente
1 fir carnati de casa afumati
putin ulei (sau untura; optional)
- Se taie carnatul bucati cat doriti de lungi. Eu ii tai mai scurti, cam la 4 cm, sa poata fi mancati din 2 imbucaturi.
- Se aseaza carnatii intr-o cratita/tuci astfel incat sa fie pe un singur strat, mai bine un pic inghesuiti decat rasfirati. Alegeti asadar o cratita care sa-i cuprinda cat mai bine.
- Turnati apa de doua degete (cam 1/2 cana am pus eu in tuci) si aduceti la fierbere. Dati focul la mediu spre mic si lasati sa fiarba cu capacul usor intredeschis. Amestecati de cateva ori in acest timp. Carnatii vor fierbe in jur de 20 minute si isi vor lasa grasimea in apa.
- Cand auziti ca incepe sa sfaraie in oala e semn ca apa s-a evaporat si in oala a ramas doar grasimea lasata de carnati. Verificati grasimea, daca e foarte putina (depinde de cat de grasi sunt carnatii) puteti completa cu 1 lingura de ulei (sau untura).
- Puneti capacul pe oala si lasati carnatii sa se prajeasca pana se rumenesc frumos, amestecand de vreo 2 ori in acest timp ca sa se faca pe toate partile (dureaza cam 10 minute).
- Carnatii sunt buni imediat sau reincalziti. Se servesc cu muratura (castraveti, ardei umpluti cu varza) si piure de cartofi sau doar cu mustar si paine taraneasca.
Carnatii bucati
In oala cu apa
Fierb deja de 15 minute, isi lasa grasimea
Incep sa se rumeneasca (ajut cu putina untura, ei au lasa prea putina)
Amestecam in ei sa se rumeneasca uniform