Paste in sos alb cu carnati
Retete din Italia Retete cu paste Retete ieftine Retete rapide Retete simple
Reteta fierbinte, proaspat adusa din Bologna.
Weekendul trecut am fost iar in Bologna. Am prins cel mai rece weekend din aceasta iarna ceea ce ne-a dat un motiv sa mancam multe paste si sa bem mult Lambrusco. Aceste paste (gramigna con la salsiccia e salsa di latte) sunt traditionale zonei Emilia-Romagna. Sunt foarte simple, rapid de pregatit si satisfacatoare.
Ingrediente
100 gr paste scurte (gramigna in mod traditional; am folosit casarecce)
1 fir carnat subtire de porc (75 gr; pentru cei din Cluj, am folosit carnatii subtiri in intestin de oaie de la carmangeria Moldovan)
1/4 ceapa alba mica (1 lingura ceapa tocata)
1 lingurita rasa faina alba
200 ml lapte gras
15 gr unt
sare, piper negru, nucsoara
Portii: 1
- Se pun pastele la fiert in multa apa cu sare urmand timpul indicat pe pachet.
- Pana fierb pastele se prepara sosul intr-o tigaie larga (cam 25 cm) ca sa poata sa scada sosul rapid. Se topeste untul si se adauga ceapa tocata cubulete. Se caleste cateva minute, doar pana se inmoaie un pic apoi se adauga carnatii scosi din intestin si se rup cu lingura bucatele. Se prajeste incat 2-3 minute carnatul amestecand des. Se scot bucatelele de carne din tigaie, apasand cu lingura pe ele ca sa ramana grasimea in tigaie.
- Se adauga in grasimea ramasa faina si se amesteca pana se absoarbe. Se adauga incet laptele amestecand des, cu un tel daca se poate, pana faina se dizolva complet, fara coocoloase, apoi puteti adauga restul de lapte. Se presara sare si piper negru si se fierbe laptele pana cand treceti cu lingura prin tigaie si simtiti ca sosul are consistenta ca de smantana dulce (nu dureaza mai mult de 2-3 minute) si se vad dare mai groase in urma lingurii. Sosul nu trebuie sa devina foarte gros, se va incleia pe paste. In orice moment, daca sosul devine prea vascos, puteti picura putin lapte sa-l readuceti la o consitenta lejera.
- Adaugati 1 varf cutit nucsoara razuita si carnea inapoi in tigaie. Amestecati.
- Adaugati pastele scurse si amestecati sa absoarba sosul. Dregeti de sare si piper.
- Serviti imediat, eventual presarate cu parmezan ras.
Prajim carnatii
Fierbem sosul
Adaugam carnatii inapoi in sos
Adaugam pastele
Comentarii (11)
Ultimele comentarii
Ioana acum 6 ani - 13 Martie 2018 09:27
Luiza, pentru asta te poti inscrie la newsletterul e-retete. sus in coloana din dreapta. vei primi mail de cate ori apare o reteta noua.Roxana acum 6 ani - 13 Martie 2018 21:39
Am incercat aceste paste la cina de astazi. Pe langa faptul ca sunt salvatoare cand nu vrei sa stai mult in bucatarie dupa o zi de serviciu, sunt tare gustoase (concluzia a fost si a mea, si a sotului). Multumim pentru reteta! O vom repeta cu siguranta. ;)Ioana acum 6 ani - 14 Martie 2018 10:26
ma bucur tare mult, Roxana. sa va fie de bine!Florin acum 6 ani - 17 Martie 2018 16:25
Sarut mana. Am facut reteta ,s-a mancat repede toata, No Coment . La preparare este o problema. Este dificila scoaterea temporara a carnii, in vederea amestecului cu faina. De fapt nu mai ramane mai nimic din grasimea ce ar trebuii sa apara ???Cred ca ar mai trebuii adaugat ceva unt sau ulei ??? Multumesc.Ioana acum 6 ani - 19 Martie 2018 10:16
Florin, cand scoti carnea apesi cu lingura si inclini tigaia sa se scurga din ea. daca totusi nu ramane suficienta (mai ales daca carnatii nu au fost grasi) poti completa cu putin unt inainte de a pune faina.Florin acum 6 ani - 19 Martie 2018 11:19
O K . Multumesc.Marius acum 5 ani - 30 Ianuarie 2019 09:45
Buna,Scuze daca intrebarea pare absurda dar in reteta este trecut 100 gr paste; eu daca fac 500 gr atunci automat toate ingredientele le inmultesc cu 5? (chiar si laptele)
Multumesc
Ioana acum 5 ani - 30 Ianuarie 2019 10:44
nu e absurd, mai bine ca ai intrebat. pentru 5 portii, da inmultesti ingrediebtele cu 5. dar sa ai grija sa alegi cea mai larga tigaie pe care o ai astfel incat sosul sa scada cat mai repede. oricum nu vei avea o tigaie de 5 ori mai larga decat a mea, asa ca fii atent si la timpul de fierbere de la pasul 3 (unde scrie 2-3 minute). timpul acesta o sa fie mai mare, ca sa aiba timp sosul sa se reduca si sa ajunga la consistenta buna.Marius acum 5 ani - 30 Ianuarie 2019 12:31
Ok multumesc.Doar ca mi-i se parea cam mult sa fierb 1 litru de lapte pentru sos.Ioana acum 5 ani - 30 Ianuarie 2019 13:33
da, tine la indemana 1 l si porneste cu jumatate si vezi cum scade si cum se ingroasa cu cantitatea data de faina. ca daca devine prea consistent oricand poti adauga lapte...Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email