Cum se coace dovleacul
Dovleac copt simplu la cuptor, doar cu putina sare.
Fiindca am auzit multa lume plangandu-se ca nu reuseste sa mai gaseasca dovleac "ca pe vremuri", dulce si aromat, am pus o poza cu dovleacul meu preferat pentru copt si o modalitate infailibila de a "incerca" dovleacul inainte de a-l lua acasa. Ca lebenita (pepene rosu), daca va place il luati, daca nu, incercati alta bucata.
Ingrediente
felii de dovleac (taiate la o grosime de 5-6 cm)
putin ulei
putina sare de mare grunjoasa
- Cum se alege dovleacul. Pentru copt, eu prefer dovleacul cu coaja verzui-gri (vezi poza 1). Il cumpar intotdeauna din piata, pentru a fi sigura ce e fainos si dulce. De obicei in piata este taiat felii si se poate incerca. Ca sa-l incercati aveti nevoie de un cutit (cu cutitul asta umplu in poseta :p ) cu care razuiti putin din pulpa dovleacului (vezi poza 2). Gustati ce ati razuit. Veti simti imediat daca e aromat (aroma intensa ca de pepene galben) si dulce. Daca n-ati facut niciodata asta va trebui sa incercati mai multe bucati ca sa comparati aroma. Dupa cateva incercari veti sti ce trebuie sa urmariti.
- Cum se coace dovleacul. Se taie dovleacul felii mai groase (cca 5-6 cm). Feliile de dovleac se ung cu putin ulei si se presara peste tot cu sare de mare.
- Se aseaza in tava cuptorului, daca se poate sa stea pe coaja (asa vor face crusta peste tot), dar cele care nu stau e ok sa le puneti si culcate.
- Se coc la 200C timp de 1 ora (pana cand furculita intra usor in pulpa; incepeti sa verificati dupa 30 minute). Cele culcate, le intoarceti la jumatatea timpului de coacere. Daca doriti sa fie mai rumenite, puteti porni grill-ul cuptorului in ultimele 5 minute de coacere.
* daca doriti sa fie gata mai repede, puteti taia dovleacul felii mai subtiri, undeva intre 2-3 cm si atunci se vor coace in 30 de minute. - Este bun caldut sau rece.
Dovleacul meu preferat pentru copt (dulce, aromat si fainos)
Asa se verifica dovleacul