Dulceata din coji de portocale si coji de portocale glasate
Retete cu fructe Retete de Muraturi si Conserve
As fi facut mai devreme dulceata aceasta dar la Euforia, unde era prezentata reteta de o domana din Cipru, dura cam 6 zile prepararea. Pasii sunt exact ca cei de aici, doar ca erau facuti in zile separate. Cand Anca S. mi-a scris reteta ei cu racirea sub jet de apa, ceea ce a facut intregul proces mult mai rapid, m-am si pus la lucru si alaltaieri noapte am facut dulceata.
Multumesc Anca pentru reteta, abia astept sa fac si prajitura cu branza. Si daca poti, te rog frumos sa ne spui cat se pot pastra la frigider aceste bunatati. :)
Ingrediente
4 portocale
400 gr zahar
- Decojim portocalele in 4 sau 6 bucati. Fiecare bucata se curata de partea alba pe cat posibil, se ruleaza si se fixeaza cu o scobitoare.
- Se pun cojile intr-o oala, acoperite cu apa si se fierb 10 minute (de cand incepe sa clocoteasca apa). Se raceasc apoi sub jet de apa rece si se pun iar la fiert 10 minute. Repetam procedeul acesta de fierbere-racire de 4 ori. Acum cojile se pot curata de partea alba foarte usor.
- Se cantaresc cojile (ale mele aveau 400gr) si se face un sirop din zahar (cantitate egala cu greutatea cojilor, 400 gr in cazul meu) si suc de portocale stors din portocalele decojite (jumatatea din greutatea cojilor, adica 200 ml in cazul meu).
- Cand zaharul se topeste adaugam cojile in sirop si se fierbe la foc mic pentru 30 minute.
- Se lasa la racit si apoi se fierbe iar pentru 30 minute, tot la foc mic.
- Intr-un borcan de 300 gr am pus coji de portocale (cate au incaput) si am acoperit cu sirop. Astfel a rezultat dulceata. Restul cojilor le-am asezat pe o folie (in picioare e mai bine, ca se scurga siropul) si le-am lasat o zi la uscat pentru a obtine coji glasate. Le-am presarat apoi cu putin zahar si le-am pus intr-un borcan. Ambele borcane le-am pus la frigider.
Dulceata din coji de portocale si coji de portocale glasate
Dulceata
Comentarii (22)
Ultimele comentarii
alexa acum 14 ani - 19 Septembrie 2010 12:58
multumesc muuult! abia astept sa vad ce iese!!!Tatiana acum 13 ani - 28 Iunie 2011 20:53
Va rog frumos poate cineva sa ma ajute cu un sfat. Am incercat sa dau prin razatoare coaja de la lamaie dar e aproape imposibil!! Cum se face?? :( Multumesc mult!!!Ioana acum 13 ani - 29 Iunie 2011 09:35
e bine sa folosesti partea de razatoare care are niste gaurele cu marginile ridicate in sus. si este important ca razatoarea sa fie de calitate, ca sa mearga usor. insa daca nu ai asa ceva, un truc care te poate ajuta este sa pui lamaia in apa fierbinte timp de 5 minute (ceea ce e oricum indicat daca nu ai lamai bio) si apoi o dai pe razatoare. coaja se va inmuia si va fi mai usor.adriana acum 12 ani - 10 Februarie 2012 12:32
Iti multumesc de reteta.Eu locuiesc in Spania si cumpar in perioada asta foarte multe portocale si nu stian ce sa fac cu cojile.(am vazut la un laborator de prajituri cum se fac cojile de portocale dar nu am retinut bine reteta)Am sa incerc si eu reteta ca mi se pare foarte interesanta.TE PUPElena acum 12 ani - 5 Aprilie 2012 15:29
Draga Ioana,am "rasfoit " prin site-ul tau cu mare placere ,la fel de mare pe cat am avut-o si cand am vazut cat de frumos au iesit pozele cu cojile de portocale insa daca imi permiti as vrea sa iti amintesc ceva ce probabil ti-a ajuns si tie vreodata pe la urechi si anume ca portocalele din comert sunt injectate cu substante pentru a-si grabii procesul de colorare similara coacerii tocmai IN COAJA! asa ca aceste preparate pot devenii chiar ...toxice daca imi permiti sa spun asa. substantele injectate nu sunt nici pe departe "comestibile".cu drag,si sper sa nu te deranjeze cu nimic mesajul meu.Ioana acum 12 ani - 9 Aprilie 2012 10:55
da, stiam de cojile tratate. uneori daca imi trebuie multa coaja (de exemplu coaja de lamaie pentru condimente) le cumpar de la magazinul bio, iar daca imi trebuie doar putina coaja si nu ajung in centru, le pun in apa fierbinte timp de 15 minute. Apoi le frec cu partea aspra a unui buretel si apoi cu un prosop. Astfel, cat de cat merge din ceara aia de deasupra.Anca.S acum 12 ani - 13 Aprilie 2012 13:53
Locuiesc in zona Valencia, "mama portocalelor iberice" si niciodata n-am vazut fermierii sa culeaga fructele altfel decat coapte.Portocalele se " irosesc" pe timp ploios, nu au nevoie de soare pt asta, daca ar fi culese verzi si "inrosite" prin proces chimic, ele n-ar putea fi consumate, pt ca miezul unei portocale verzi este amar, nu acru.
Se stropesc ultima data in ferma inainte cu doua saptamani de a fi culese, apoi in depozite sunt tratate cu o solutie chimica care le ajuta sa nu-si piarda sucul.
Pentru a va asigura ca sunt libere de compusi chimici, trebuie sa spalati lamaia/portocala in apa calduta (nu fiarta) in care s-a dizolvat putin bicarbonat de sodiu, lasati fructul in apa 15 minute, apoi "limpeziti" intr-o solutie de apa rece si otet alimentar.(un litru de apa, doua linguri de otet).
.
Pentru a elibera cojile de portocala de gustul amarui-piscator la prepararea cojilor glasate, trebuie lasate (dupa spalare) in apa rece timp de 48 de ore, schimband apa cel putin o data la 12 ore.
Cojile rulate se pot insira pe fir de ata din bumbac, intepate cu acul, apoi scufundate in sirag in siropul de zahar.
Am incercat sa confitez coji de lamaie si nu sunt ok.
Dupa deshidratare le-am macinat, si orice produs de patiserie gatit cu praf din coaja de lamaie, provoaca (mie cel putin) probleme gastrice.
Am deshidratat (in Excalibur Dehydrator) coaja rasa de lamaie.
La finalul procesului, coaja isi pierde aroma si are gust de fan:-&
Hidratata, coaja nu isi capata proprietatile initiale, asadar cea mai recomandata conservare a cojii de lamaie , in caz ca aveti multe lamai, este congelarea.
mihaela acum 12 ani - 3 Septembrie 2012 22:50
cam cat timp (ore, macar aproximativ) se lasa la cuptor ptr deshidratare? (la 57 grade) mentiona Anca S. in comentariu despre asta si vroiam sa stiu cam cat a durat.any acum 12 ani - 15 Noiembrie 2012 23:13
saptamana viitoare fac si eu aceasta reteta....sper sa-mi iasa.....arata super si cred ca si la gust este foarte buna....Adela acum 11 ani - 7 Aprilie 2013 22:54
am facut si eu de 2 ori, e delicioasaLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email