Placinta cu portocale
Retete desert Retete cu fructe Retete din Grecia
Portokalopita, placinta greceasca cu portocale. E pufoasa, insiropata, aromata si e buna rece, de la frigider. Am mancat-o zilnic anul trecut in Kefalonia, la taverna Avithos. Pentru atata fidelitate am primit reteta. Am fost stupefiata de cantitatea de zahar pe care o foloseau: 850 gr!!! Va dati seama cat zahar am mancat in cele 10 zile? Dar din cauza ca e servita rece, nu se simte exagerat de dulce. In reteta mea, am redus zaharul la 500 gr. Asa ca, din cand in cand, in lunile de vara ma las sedusa de aroma ei si o savurez fara vinovatie. Pana la urma e unul dintre cele mai bune deserturi grecesti pe care le-am incercat in vacantele mele.
Ingrediente
1 pachet foi de placinta (400 gr)
4 oua
50 gr zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
1 lingurita pasta de vanilie (sau 1 pastaie de vanilie)
200 ml ulei (neutru; de floarea soarelui de exemplu)
2 plicuri praf de copt (20 gr)
200 gr iaurt grecesc
Sirop
250 ml suc de portocale (de la 2-3 portocale)
250 ml apa
450 gr zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
2 cuisoare
1/2 lingura apa de flori de portocale (sau 1 lingura lichior de portocale; optional)
Portii: 8 mari
- Se desface ruloul de foi de placinta si cu o foarfeca se taie bucati. Se pot rupe si cu mana, dar cu foarfeca merge mai usor. Se rasfira bucatile de aluat pe masa de lucru si se lasa cateva ore sa se usuce (3-4 ore), sa devina casante. Le amestecati din cand in cand sa se usuce uniform. Daca va grabiti, le puteti rasfira in tavile cuptorului si le dati la 100C cam 15 minute, amestecand de 2 ori in ele.
- Siropul se prepara din timp, sa aiba vreme sa se racoreasca. Se pun toate ingredientele la fiert, se lasa 5 minute dupa ce incep sa clocoteasca. Se lasa la racit.
- Se freaca cu mixerul ouale, zaharul, coaja de portocala si vanilia pana zaharul e topit (cca 3-4 minute). Continuati sa mixati si adaugati uleiul in fir subtire. Adaugati iaurtul si praful de copt si mixati pana se omogenizeaza. Veti avea un aluat moale, care curge de pe lingura.
- Adaugati bucatile de aluat uscat in amestecul de mai sus. Amestecati usor.
- Puneti aluatul intr-o tava de 18 x 28 cm. Nivelati cu dosul unei linguri.
- Coaceti placinta la 180C timp de 25-30 minute. Introduceti varful unui cutit in centru si verificati sa fie inchegata dupa acest timp.
- Lasati placinta sa se linisteasca 5-10 minute, apoi o puteti portiona cum doriti.
- Turnati tot siropul racorit peste placinta fierbinte, folosind o lingura, astfel incat sa distribuiti egal si incet siropul pe toata suprafata. Veti vedea ca la final placinta va absorbi mai incet siropul, dar e ok asa.
- Lasati placinta insiropata sa se raceasca, apoi o mutati la frigider.
- Se serveste rece, eventual cu un glob de inghetata de vanilie.
Aluatul taiat bucatele la uscat
Ouale frecate cu zahar, ulei si iaurt
Aluatul in tava
Placinta coapta
Placinta insiropata
Comentarii (24)
Ultimele comentarii
Ioana acum 7 ani - 11 August 2017 09:19
iLiviu, ai gresit de la primul ingredient :) ai folosit aluat foietaj (cel care se umfla la copt si are intr-adevar grasime asa cum bine ai sesizat) in locul FOILOR DE PLACINTA (asa scrie si pe ambalaj), care sunt multe intr-un pachet si subtiri de vezi prin ele. sunt cele care se folosesc la baclava. cu foile pe care le-ai pus tu e normal ca a iesit un dezastru. corecteaza asta si va iesi bine.Ioana acum 7 ani - 11 August 2017 11:58
si inca un lucru, aluatul care se pune peste foi este intr-adevar destul de moale, ca cel de clatite. nu va panicati daca iese asa.iLiviu acum 7 ani - 11 August 2017 19:32
Oh, multumesc frumos! Habar n-aveam ca sunt mai multe feluri de foi. O sa-i mai dau o sansa :)Ioana acum 7 ani - 11 August 2017 19:47
merita, n-a fost vina ei :) la Lidl gasesti foi de placinta care se comporta foarte bine, se desfac usor.data viitoare cand ai diferente mari fata de ce am trecut eu in reteta (dupa 15 ore!!!! nu erau uscate) mai bine intreaba decat sa risipesti ingrediente.
Irina acum 6 ani - 16 Aprilie 2018 19:46
Super placinta. Greu de crezut cu asa putine ingrediente si efort sa iasa asa buna.Multumesc pt reteta.
Ioana acum 6 ani - 17 Aprilie 2018 11:40
cu drag, Irina. Ma bucur ca ti-a placut.anca dumitrescu acum 4 ani - 25 Ianuarie 2020 07:31
Buna dimineata, IoanaMa pregatesc sa fac placinta :) Te rog sa imi spui, ce fel de iaurt folosesti, care e concentratia de grasime?
multumesc
Ioana acum 4 ani - 25 Ianuarie 2020 11:54
Anca, 10%.anca dumitrescu acum 4 ani - 25 Ianuarie 2020 17:53
Multumesc, Ioana. A iesit minunat. Abia astept sa o gust, acum sta cumintica in frigider :)Am uitat sa iti spun, sunt indragostita de retetele tale, doar de pe site-ul tau ma inspir.
Gaman Mariana acum 4 ani - 9 Aprilie 2020 12:01
Foarte frumos prezentata reteta! Good job!?Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email