Ficat de porc la tigaie cu ceapa marinata

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine

Reteta Ficat de porc la tigaie cu ceapa marinata

Greu cu ficatul, mai ales cu cel de porc, dar am reusit. Sotul meu nu il agreeaza asa ca trebuie sa fiu atenta cum il pregatesc, astfel incat gustul specific sa nu fie prea intens. Am mai incercat sa-l conving cu vreo doua retete cu ficat de porc, dar fara succes. De data asta insa ceapa marinata a echilibrat asa bine ficatul fript incat a recunoscut ca e o combinatie mai mult decat reusita. Si l-a mancat!!!! Cu placere! De mine nu va mai zic, imi place orice ficat, in orice forma, doar tare sa nu fie.

Ingrediente

250 gr ficat de porc
1 lingura faina alba
1/8 lingurita piper macinat
1/8 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita fulgi de chili (sau dupa gust; am folosit pul biber) 
4 linguri ulei (pentru fript)
lapte
sare grunjoasa

Ceapa marinata

1 ceapa rosie medie
1/2 lingurita sare grunjoasa
3 linguri suc de lamaie
1 lingura ulei de masline
3 fire patrunjel

Portii: 2

  1. Se spala bine ficatul de porc in apa rece pana apa ramane curata pe el. Se taie apoi felii (pe latime) de cca 1 cm grosime. Se acopera feliile cu lapte si se adauga 1/2 lingurita sare grunjoasa. Se amesteca sa se dizolve sarea, apoi se lasa sa stea macar 1 ora, dar daca sta cateva ore nu e o problema.
    * ficatul il pun in lapte pentru a se curata de sange dar si pentru un gust mai delicat; laptele absoarbe mirosurile si gusturile intense datorita grasimii; puteti folosi si apa in loc de lapte, dar aceasta are doar rol de curatare.
  2. Se prepara ceapa intre timp: se curata de coaja si se taie felii sau rondele subtiri. Se presara cu sare, se amesteca si se lasa sa stea 10 minute. Se scurge apa care a lasat-o si se adauga sucul de lamaie. Se lasa sa mai stea 10-15 minute. Se adauga uleiul si patrunjelul tocat.
  3. Se scurge ficatul de lapte si se clateste sub jet de apa rece. Se toarna peste el apa clocotita cat sa-l acopere si se lasa 20 secunde. Se scurge si se clateste sub jet de apa rece.
    * oparesc ficatul pentru ca se curata si mai bine (veti vedea ca apa devine tulbure) si gustul va deveni si mai fin; in plus se mai elimina apa din el si astfel la prajire va fi mai crocant la exterior
  4. Se absorb feliile de ficat cu servetele de hartie, ca sa se usuce bine.
  5. Se amesteca faina cu piper, chimion si chili. Se trec feliile de ficat prin faina si se scutura excesul.
  6. Se incinge uleiul intr-o tigaie larga (am folosit oala de fonta emailata, ea imi rumeneste cel mai frumos carnea). Se aseaza feliile de ficat in tigaie, lasand un pic de distanta intre ele (daca e necesar le prajiti in ture).
  7. Se prajesc feliile cate 1.5 minute pe fiecare parte (vor fi mediu facute). Se scot pe servetele sa se absoarba de grasime.
  8. Se aseaza ficatul in vasul de servire si se presara deasupra ceapa marinata. Alaturi asezati felii de paine usor prajite unse cu pate de linte verde si felii de lamaie.

Ficatul in lapte cu sare

Ficatul in lapte cu sare

Ficatul oparit

Ficatul oparit

Ficatul trecut prin faina condimentata

Ficatul trecut prin faina condimentata

Prajim pe prima parte...

Prajim pe prima parte...

... si apoi pe a doua

... si apoi pe a doua

Comentarii (7)

 

Maria  acum 9 ani - 14 Mai 2015 10:11  

minunat...
 

Silvia  acum 9 ani - 15 Mai 2015 09:57  

Si eu pregatesc ficatul la fel,si la prajit pun si putin unt,asta daca il mananc imediat.
Cu pateu de linte trebuie sa incerc stiu sigur ca v-a fi bun.
Mai asteptam retete. :)
 

teodora  acum 9 ani - 17 Mai 2015 14:18  

Si eu pregatesc ficatul in lapte,pe care il condimentez,In ulei cu apa calesc 2-3 cepe,ciuperci taiate ,niste catei de usturoi nedecojiti. si cu o mamaliga alaturi...Valaleuuuu ce bun e !
 

Loredana(16.09.2015)  acum 9 ani - 16 Septembrie 2015 00:36  

Minunat!Datorita retetei d-voastra,am reusit ceva pe gustul familiei mele,care nu prea "adora" ficatul de porc.Dar,cu tot respectul,completand cu ciuperci,usturoi si mamaliguta dupa reteta doamnei Teodora,a iesit chiar desavarsirea gustului!Va multumesc amandurora!
 

constantinescu horia catalin  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 19:25  

Seara buna, sarbatori frumoase sa aveti,
datorita voua a mai trecut o zi de gust, dimineata cand am plecat cu bicicleta am pus ficatul cu lapte, si am fazut pana sa pun la prajit ce culoare avea ficatul_ eu stiam de o culoare inchisa; sarbatorile au gandul de a darui, chiar si o ciocolata
 

constantinescu horia catalin  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 19:28  

Doar pe drum viata are un sens, spune un prieten, dar la calatorie ajungi cand calci pamantul, prietene
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 21:08  

ma bucur ca ti-a placut! Sarbatori Fericite si tie!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...