Focaccia cu rosii
Retete aluaturi Retete din Italia Retete de post Retete ieftine Retete la cuptor
La noi la Cluj, duminica a nins, a viscolit, a fost vreme buna de copt paine si fiert suc de mere. Se pare ca asta e vemea favorabila pentru focaccia, fiindca mi-a reusit cel mai bun aluat de focaccia de pana acum. Cu miez cu gauri mari, dar moale, datorita adaosului de ulei de masline din timpul intinderilor.
Ingrediente
500 gr faina alba (tip BL55/550)
375 ml apa (la temp. camerei)
2 gr drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
3 linguri ulei de masline
rosii cherry
oregano uscat
extra faina pentru prelucrarea aluatului
extra ulei de masline pentru uns aluatul la final
Portii: 4
- Se amesteca faina cu drojdia uscata si se pune intr-un bol. Se face un crater in centru si acolo se adauga apa, zaharul si sarea. Se amesteca bine totul cu mana sau cu o lingura. Aluatul e foarte moale incat e destul de usor de amestecat cu lingura. Se amesteca doar pana aluatul e omogen (cca 1-2 minute).
- Se acopera vasul cu folie de plastic si se pune la crescut la loc cald (cca 28-30C; langa un calorifer pornit sau in cuptorul pus pe 30C) timp de 30 minute. Daca e mai rece, va trebui sa mariti timpul de crestere la fiecare tura.
- Puneti multa faina pe masa de lucru. Multa, caci aluatul e foarte moale si lipicios.
- Turnati 1 lingura de ulei pe marginea vasului, de jur imprejur si cu mana data cu ulei desfaceti aluatul de pe margini. Rasturnati aluatul pe masa de lucru si intindeti-l usor cu mana, apoi impaturati-l in 4, tragand usor de margine inainte de fiecare impaturare. Manevrati aluatul usor ca sa nu iasa aerul din el.
* vedeti aici in filmulet cum se impatura aluatul in patru si cum se intinde inainte de fiecare impaturare; aluatul nostru va fi la inceput mai moale decat cel din filmulet, dar e ok; aceste impaturari si intinderi ajuta la dezvoltarea glutenului.
Asezati aluatul in bol. Lasati-l la crescut inca 30 minute, tot la loc cald. - Repetati pasul 4 (intinderea+cresterea) inca de 2 ori. La fiecare impaturare aluatul va deveni mai ferm, desi va ramane destul de lipicios pana la final. Daca la prima impaturare aluatul e foarte moale si se intinde cand il puneti pe masa, dupa a treia impaturare veti vedea ca-l puteti forma fara sa se lase prea mult (vezi poza 3).
- Puneti multa faina pe masa de lucru. Rasturnati aluatul pe masa de lucru si intindeti-l usor cu mana. Taiati aluatul in 4 parti.
- Luati fiecare bucata si rulati-o ca sa obtineti ceva similar cu niste mini-franzele. Acoperiti bucatile de aluat si lasati-le sa se odinheasca 15 minute.
- Pana atunci incingeti cuptorul la maxim (240-250C) si puneti o tava in cuptor sa se incinga (am folosit tava grill de fonta pusa cu fundul in sus).
- Pe hartie de copt presarati putina faina. Luati fiecare bucata de aluat si asezati-o pe cate o hartie. Cu degetele unse cu ulei faceti cateva identatii in "franzele", fara a-l intinde prea tare insa. Asezati rosiile cherry pe lungime, impingandu-le usor in aluat. Stropiti rosiile cu putin ulei. Presarati oregano.
* eu am preparat doar 2 focaccia cu rosii; 2 bucati le-am intins mai mult (am facut mai multe indentatii), le-am stropit cu ulei de masline si am presarat rozmarin tocat si sare grunjoasa; aceste focaccia cu rozmarin fiind mai plate le-am facut azi sandwichuri (cu prosciutto cotto si branza). - Se pun focaccia cu tot cu hartie de copt direct pa tava incinsa din cuptor. Se coc cam 10-13 minute (pana sunt placut rumene deasupra).
- Se scot si dupa ce se racoresc se pastreaza acoperite cu folie de plastic. Lasati-le sa se raceasca, sunt mult mai bune.
Aluatul
Aluatul dupa a doua intindere
Aluatul dupa ultima intindere
Aluatul crescut la final
Aluatul intins usor cu mana si taiat in 4
Rulouri
Cu rosii
Cu rozmarin
Focaccia cu rozmarin coapta
Sectiune
Miez