Friptura de porc la cuptor
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete de Craciun
Pe ultima suta de metri, o friptura minunata de porc.
Ingrediente
1.7-2 kg ceafa de porc bucata intreaga
1/2 ceapa mica (cca 30 gr)
sucul de la 1 portocala (50 ml)
coaja rasa de la 1/4 de portocala bio
1 lingurita rasa chimion macinat
1/4 lingurita boia afumata
1 lingura Nduja (cca 30 gr; sau 1/4 lingurita boia dulce + 2 linguri ulei de masline)
1 lingura otet de orez
sare, piper negru
- Ceafa se usca cu servetele de hartie. Daca doriti, o puteti lega cu sfoara de bucatarie, ca sa ii dati o forma mai rotunda si sa isi pastreze aceasta forma in timpul coptului. Se presara generos cu sare si piper negru rasnit.
- Intr-un mini robot sau cu blenderul vertical se mixeaza toate ingredientele de la ceapa si pana la otetul de orez.
- Se maseaza bucata de carne cu crema obtinuta si se lasa la temperatura camerei intre 30 si 60 minute. Se mai rasneste piper negru deasupra.
- Se incinge cuptorul al 170C. Se pune carnea intr-un tuci care sa o cuprinda si se pune capacul. Daca nu aveti tuci, o inveliti in folie de aluminiu si o asezati intr-o tava care merge la cuptor.
- Se coace carnea la 170C timp de 2 ore. Ideal ar fi sa aveti un termometru de friptura si sa verificati ca temperatura interna sa treaca de 85C, dar sa nu depaseasca 90C. Eu am oprit-o la 86C.
- Se scoate tuciul din cuptor si se mai lasa friptura acoperita 20-30 minute.
- Este buna servita imediat, carnea va fi extrem de moale, se desface fasiute. Dar surprinzator mie mi-a placut la fel de mult si a doua zi, feliata rece. Calda o puteti servi cu o portie de cartofi wedges la cuptor si o salata proaspata. Rece e buna cu muraturi sau in sandwichuri (cu humus).
Friptura de porc la cuptor